Гостуване на световната Гретчен  Парлато, заедно с носителя на „Грами“ Тейлър Айгсти,  отбелязване на 70-годишния юбилей на Йълдъз Ибрахимова и огромното ѝ значение за джаз музиката в България, акцент върху пианистите в джаза и разбира се, някои от младите звезди от международната  сцена – така накратко може да се опише осмият Plovdiv Jazz Fest, който ще се проведе от 4 и 7 ноември в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Пандемията беше причина фестивалът да ограничи сериозно своята програма в последните две години. През 2022 г. обаче събитието се завръща с много по-голяма програма: концерти в четири дни и съпътстваща програма. Билетите за всички концерти вече са в продажба в мрежата на Еventim.

Запазвайки подхода си да кани някои от най-атрактивните и интересни млади джаз музиканти, един от най-големите джаз фестивали в страната ще бъде открит с концерт на тромпетистката от британско-бахрейнски произход Яз Ахмед. Тя ще гостува заедно със своя квартет. Музикалната критика отбелязва, че творчеството ѝ не прилича на нищо, което сте слушали.

Експерименталната ѝ музика опитва да замъгли границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Тя има три издадени албума и програмата на концертите ѝ включва различни точки на света. Яз Ахмед е работила с Radiohead, Лий Scratch Пери, Transglobal Underground, Артуро О'Фарил, Наташа Атлас и др. Била е част от световното турне на These New Puritan. Яз Ахмед е номинирана от престижното американско списание Down Beat за „Тромпетист на годината“ и бе посочена за „Изгряваща тромпетна звезда“ през 2020 г. Тя бе отличена с две от престижните Jazz FM награди за 2020 г. в категориите „Албум на годината“ и „Изпълнител на годината“. Яз Ахмед е носителка и на престижното отличие Ivor Novello Award за иновация.

„Надявам се, че чрез музиката мога да събирам хората, да строя мостове между културите и да променям възприятието за жените в джаза и наследството на хората от близкия изток“, казва тромпетистката. Концертът на Яз Ахмед ще бъде на 4 ноември от 20 ч.

Следващият ден (5 ноември) ще започне с концерта на Йълдъз Ибрахимова заедно с Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. Тази година певицата отбелязва своята 70-годишнина. Plovdiv Jazz Fest ще ѝ връчи Наградата за цялостен принос в джаз музиката, с което ще отдаде огромна почит към дългогодишната ѝ и забележителна кариера. Йълдъз Ибрахимова е едно от най-важните имена в историята на българския джаз, но нейната внушителна творческа биография надхвърля значително пределите на България. Тя започва да пее на 10-годишна възраст и впоследствие завършва музикално училище. Преди да се насочи към джаз музиката, Йълдъз Ибрахимова се дипломира в Музикалната академия в София с оперно пеене. За нея е известно, че гласът ѝ притежава уникален диапазон, който обхваща четири октави. Йълдъз Ибрахимова дебютира през 1975 г. с джазквартета на Марио Станчев. Тя концертира с формациите „Джаз линия“, „Акустична версия“ и за кратко е солистка заедно с Теодосий Спасов на „Бели, зелени, червени“. Носителка е на много награди и е имала концерти в над 30 страни по света.

Веднага след нея на сцената ще се качи един от най-разпознаваемите и модерни  млади джаз музиканти днес. С турнета из цял свят, американският джаз пианист и композитор Емет Коен включва в натоварената си програма и Plovdiv Jazz Fest. Той е сред централните фигури от своето поколение в джаз музиката. Свирил е и е записвал с Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джими Хийт, Тути Хийт, Кърт Елинг, Били Харт и др. Коен започва да свири още на 3-годишна възраст по метода на Сузуки. Емет Коен ще гостува на Plovdiv Jazz Fest със своето трио.

Пианистите са определящи за селекцията на фестивала тази година. В неговата трета вечер на 6 ноември ще бъде концертът на може би най-известния фламенко-джаз пианист Давид Пеня Дорантес. Той е добре познат на българската публика с концертите си заедно с Теодосий Спасов и втория си албум “Sur”, записан в Париж, Севиля и София през 2001 г. През 2020 г. излезе неговият шести албум. Дорантес е и сред най-прочутите музиканти от ромски произход. Силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование, той се превръща в забележителен новатор и променя напълно представите за фламенко музиката. Носител на много музикални награди, Дорантес е гост на най-престижните фестивали. Концертът му в Пловдив ще бъде заедно с неговото трио.

Последният концерт (на 7 ноември) от програмата на фестивала през 2022 г. ще бъде с участието на американската джаз певица и текстописец Гретчен Парлато. Тя заслужено е считана за една от най-изобретателните и хипнотизиращи певици днес. През 2021 г. Гретчен Парлато издаде своя нов албум FLOR, който отдава почит на бразилската музика и е първият ѝ студиен албум за последните близо десет години. Албумът донесе и втората номинация за „Грами“ на Парлато за „Най-добър вокален албум“ и бе описан като прекрасен синтез между американска популярна музика, европейска класическа музика и бразилски стандарти. Важна тема в него е майчинството, което е било причината за временното оттегляне на певицата от музикалния свят.

Гретчен Парлато участва в над 85 албума и има четири издадени албума като лидер. За първи път е номинирана за „Грами“ през 2013 г. Албумът ѝ “TheLostandFound” от 2011 г. пък получава над 30 национални и международни награди, включително награда на списание DownBeat за „Най-добър вокален албум“. Още като студентка тя пее с Хърби Хенкок и Уейн Шортър, по-нататък си сътрудничи с много музиканти, сред които са Маркъс Милър и АиртоМорейра.

Гретчен Парлато пристига в Пловдив със своята група, част от която е един от най-интересните съвременни пианисти Тейлър Айгсти, който пък тази година спечели „Грами“ за „Най-добър съвременен инструментален албум“. Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2022 г. Концертите на Емет Коен и Яз Ахмед се реализират с подкрепата на Министерство на културата. Гостуването на Давид Пеня Дорантес се осъществява със съдействието на Посолство на Кралство Испания в България.

ПРОГРАМА:

4 ноември, Дом на културата „Борис Христов“, 20 ч.
Концерт на Яз Ахмед

5 ноември, Дом на културата „Борис Христов“, 20 ч.
Концерт на Йълдъз Ибрахимова
Концерт на Емет Коен
(билетът е общ за двата концерта) 

6 ноември, Дом на културата „Борис Христов“, 20 ч.
Концерт на Давид Дорантес 

7 ноември, Дом на културата „Борис Христов“, 20 ч.
Концерт на Гретчен Парлат