Първата от рубриката Звездни срещи в пролетния  афиш на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща” се състоя във вторник. Големият салон на емблематичната къща в Стария Пловдив събра двама именити български музиканти със световна кариера на една сцена за пръв път.

Станимир Тодоров - водач на виолончелите в един от най-реномираните оперни театри в света - „Театро Колон”в Буенос Айрес, свири в уникалната атмосфера на Балабановата къща с пианиста Виктор Вълков - носител на златен медал от конкурса Ню Орлийнс Пиано Компетишън – САЩ, който критиците не случайно наричат „лъв на клавиатурата”.

Дуетът Тодоров – Вълков представи блестящо произведения на Бетовен, Шуман, Дебюси и Рахманинов. Виктор и Станимир свириха в такъв унисон, че надали някой от публиката е разбрал, че са имали време да репетират по няколко часа предишните два дни, след като артистичният директор на фестивала Мила Павлова ги е запознала.

Другата Звездна среща, очаквано с огромно нетърпение от меломаните, е на знаменитите музиканти - Евгени Божанов (пиано), лауреат на конкурсите „Кралица Елизабет”, „Ван Клайбърн”, „Фредерик Шопен”, и Светлин Русев (цигулка) - концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио. Тя ще се състои на 28 май от 19 часа в Концертна зала.

Снощи в рамките на пролетното издание на феста в Сводестата зала на Балабановата къща бе открита изложбата на Христина Скечъл - пловдивчанка, живееща в САЩ. Картините, събрани в експозицията "Изкуство с тийнейджърски дух", представят ранното й творчество като гимназистка в НХГ ”Цанко Лавренов” под тепетата.  

Творбите на Христина, рисувани между 8 и 11 клас, са толкова поразяващи, че заслужават отделно представяне. Очаквайте го утре.   

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg