Пловдив ще има своя Алея на кирилицата. 30-те букви от азбуката ще красят едно от парковите пространства на булевард "Македония" в район Южен от днес. Майсторите на кирилицата от дърво са хора с физически и психически увреждания, които въпреки проблемите си могат да покажат и развият творческия си потенциал.

Освен да популяризира кирилицата, проектът за Алеята има за цел да се интегрират хората с увреждания. И въпреки своите проблеми да покажат, практикуват и развиват творческите си умения. Крайната цел е за Деня на славянската писменост и култура да се създаде едно приветливо място за отдих. Идеята възниква миналото лято по време на една от творческите работилници на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство.

Ето какви други събития ще има в Пловдив днес:

22 МАЙ 

10 ч., Зелена зона на бул. „Македония”, кв. „Кючук Париж”
Откриване на Алея на кирилицата 

10-12 ч., Къща-хостел BEST REST
Фестивал за съвременно изкуство „Процес-Пространство” 
Уъркшоп на Силвен Шасе (Канада) 

18 ч., U P.A.R.K. Gallery
Мартин Ришави представя романа си „Врач” 

18 ч., Читалище „Възраждане”
Премиера на „Една любов не стига да си сам” от Емил Стоянов 

18 ч., Народна библиотека „Иван Вазов”
Представяне на личностна енциклопедия „Изявени пловдивчани” – втори том 

19 ч., НУМТИ „Добрин Петков”
„Комарджията” – ПРЕМИЕРА на едноактната опера на Луиджи Керубини; Режисьор и сценично оформление: Ивайло Михайлов; Диригент-постановчик: Пламен Първанов;  Диригент: Алия Хансе; Костюми и реквизит: Държавна опера-Пловдив; Участват: Андония Рабаджиева и Юнлютюрк, студенти от клсовете на проф. Тони Шекерджиева-Новак и доц. Пламен Първанов, Академичен оперен театър при АМТИИ и Камерен оркестър при НУМТИ, Борис Мирчев - чембало 

19.15 ч., Йога студио „Ананда”
Обучителен курс по паневритмия за начинаещи 

19.30 ч., Клуб „Фарго”
Късо кино с гост Станислава Айви 

20 ч., Колодрума
Годишни музикални награди на БГ Радио