Интерактивна изложба "Народна астрономия и метеорология" беше открита в Регионалния Етнографски музей в Пловдив. В нея бяха представени народни схващания за звездите, кометите, слънцето, луната и много астрономически явления, както и метеорологични, като дъга, роса, слана, мъгла, облаците като „неопредени кадели, от които самодивата преде нишката на човешкия живот” – така ги определи кураторът на изложбата Стефана Минчева пред репортер на TrafficNews.bg.

Тя сподели, че откакто работи в Етнографския музей ѝ прави впечатление, че „повечето хора са свикнали да мислят, че музеят е място, където се съхранява материална народна култура, а Етнографският музей е място, което пази обичаите, нравите и всички характеристики на народопсихологията, които трябва да бъдат не само съхранени, натрупани като богатство, над което лежи някой змей, но и да се представят на хората, защото това е една прекрасна приказка, от която може да се научат много интересни неща.”

На изложбата могат да се видят различни инсталации и макети, специални табла с гатанки и вярвания, предназначени за гостите, текстове и илюстрации. Най-голямата атракция на изложбата е змей със светещи очи, който бълва дим, той е изработен от бащата на Стефана –Пламен Минчев и е подарен на музея. На изложбата може да се видят и инсталации, като една от тях се казва „Всяка капка - жълтица” за Гергьовден, която е много интересна, защото се вярва, че ако вали дъжд на този ден, ще има много плодородие.

„Това е един различен и интерактивен начин да представим тези вярвания, като сме изказали тези народни вярвания и нишани, по които са познавали какво ще е времето. Например, ако котката много се залежава и я мързи, значи че времето ще е хубаво. Представихме изложбата по-шарена, към текстовете има и илюстрации в ярки и запомнящи се образи, нарисувани от художникът Стайо Гарноев, за което му благодарим.”, добави Минчева. Очаква се на 8 октомври текстовете да бъдат преведени на английски език.

На изложбата може да се види още макет на Северната полусфера, по която гостите могат да открият стари и нови съзвездия и сравнителни карти и инсталацията "небесен харман ", както и пана с гатанки, нишани и различни вярвания

Минчева сподели още, че Природонаучният музей е помогнал за изложбата, като от там са им предоставили животни - мечка, орли, риби, таралеж, които могат да се видят на живо. Изложбата е подкрепена и от Министерството на културата, което отпуска субсидия на музея.

„Изложбата отне много време, защото сама съм изготвяла инсталациите, но крайният ефект е завладяващ.”- каза Минчева.

Желаещите да разгледат експозицията, ще могат да го направят до 15 октомври.

Цветелина Велкова