Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ посреща поредна международна изложба. След гостуването на експозициите от Чешки и Словашки културни центрове в София, на 23.06. 2021 г. в 18 ч. се открива изложбата на съвременния унгарски художник Мартон Ромвари.

Експозицията „Светещи сфери“ се реализира, благодарение на Посолството на Унгария в София и Унгарски културен институт в София.

Мартон Ромвари е роден през 1975 г. в Будапеща. Дипломира се в специалност „Изобразително изкуство“ през 2001-ва година в Унгарската художествена академия като трето поколение художник. Творческата му биография е наситена с множество самостоятелни и групови изложби, участия в панаири и аукциони.

„В композициите ми естествените форми на микро- и макросвета присъстват като опростена есенция и сливащите се или разделящи се елементи се напластяват в пространствени, в намиращи се в непрекъснато взаимодействие повърхнини. И в най-новите ми творби се наблюдава нов етап на същата игра – показва, намеква или скрива – в империята на реални и фиктивни пространства. Конкретните форми се смесват с открити въпроси, оставяйки място на интуицията, в която разкриването на измеренията е предоставено на зрителите. С любопитство наблюдавам промяната, докато се скитам във владенията на биоморфната фантазия.  Няма цел, невъзможно е да достигнеш целта, тъй като светът по природа е стремеж към висша ентропия. Непрекъснато сме на път; изтръгвайки един момент от този път, можем само да направим снимка на отделен момент от голямата система на равновесието”, споделя Мартон Ромвари.

Изложбата „Светещи сфери” в Къщата на Верен Стамболян (постоянна експозиция на Димитър Киров) може да бъде видяна до 07.07.2021 г.

Вход свободен! Достъпът се осъществява при спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.