Премиера на антологията на родопската песен "С гайда, вино и сълзи” от Мария Тенева-Белчилова се състоя тази вечер в Пловдив. В Регионалния етнографски музей беше представена книгата, която е сборник от над 130 родопски песни, част от които са нотирани. Творбите са плод на дългогодишен събирателски труд на автора.

Мария Тенева е пенсионирана медицинска сестра. Родена е в Пловдив, а корените й са от стар род в Родопите. Заради любовта към родопския фолклор, тя решава да събере всички любими песни в типичната диалектна форма един сборник.  В книгата "С гайда, вино и сълзи”,  са публикувани и непознати песни от родопския регион.

„Започнах да събирам песни, които обичах от Родопския край. Всички ги комбинирах и направих този сборник”, сподели с репортер на TrafficNews.bg,  Мария Тенева.

„В сборникът са включени познати и непознати песни, някои от тях никога не са изпявани. За тези 15 години, които събирам стиховете и песните, съставих речник на Чокмановския говор. Това е специфичен Родопски  диалект. Речникът съдържа 10 хиляди думи”, добави още авторката.

Мария Тенева  разказва , че повечето думи с тяхното значение е описала по спомен от годините, които е прекарала в родопския край.

Премиерата уважиха близки и познати на Мария Тенева, както и хора от културния елит на Пловдив.

TrafficNews.bg