Започна международният филмов фестивал в Кан. Форумът се завърна към обичайния си формат и календар, след като миналата година заради пандемията беше организиран през юли. В конкурсната програма са включени 21 филма. 75-ото юбилейно издание ще продължи до 28 май, пише БНТ.

След две години, белязани от COVID-19, празничната атмосфера се завърна на френската Ривиера. Кан отново се изпълни със знаменитости, кинолюбители или просто зрители, нетърпеливи да видят големите звезди на червения килим. 

Появата на Володимир Зеленски на големия екран във фестивалния дворец в Кан първоначално предизвика изненада, но после публиката се изправи на крака и го аплодира. В близо 10-минутното си видеообръщение украинският президент осъди водената от Русия война и призова светът на киното да не мълчи, правейки асоциация с филма на Чарли Чаплин "Великият диктатор".

"Необходим е нов Чаплин, който докаже, че киното не е нямо. Омразата ще изчезне и диктаторите ще умрат. Накрая, трябва да победим", каза Зеленски.

Американският актьор и режисьор Форест Уитакър получи "Златна палма" за цялостно творчество.

"Голяма чест е да бъда с вас днес и да празнуваме силата на филмовото изкуство", каза той.

Преди 34 г. Уитакър за първи път получи голямата на награда на фестивала в Кан, когато беше отличен за най-добър актьор за ролята си на джаз музиканта Чарли Паркър в продукцията на Клинт Истууд "Птицата". През годините Уитакър многократно е участвал с други филми, включително като продуцент.

В конкурсната програма са включени филми на пет жени режисьори. Участва и руският режисьор Кирил Серебренников, който напусна страната си.

35 000 са акредитациите за фестивала, според организаторите. Сред тях са 12 000 представители на кино индустрията от 110 страни. В продължение на 10 дни Кан ще бъде празник с богата програма и бляскави партита.