Книгата "Пернишки разкази" на българската писателка Здравка Евтимова излезе преди броени дни в Китай под логото на Ningbo Publishing. С публикуването на сборника издателството поставя началото на нова поредица за съвременна литература от Централна и Източна Европа.

Евтимова разказа пред "Дневник", че премиерата на книгата се е състояла в средата на октомври на панаира на книгата в град Нингбо, чието население е 7.5 млн. души. Евтимова е изнесла и лекции в университетите Wan Li и Nottingham University. Лекциите на Евтимова са били посветени на съвременната българска литература, както и на историята и културата на България.

В началото на тази година разказът "Кръв от къртица" на Евтимова беше включен в учебник по литература в САЩ наред с произведения на писатели като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт.

Здравка Евтимова е родена през 1959 г. в Перник. Завършила е английска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Нейни разкази са публикувани в над 32 държави. Носител е на множество национални и международни награди.