Заповедта за обявяване на конкурс за директор на Общинския институт „Старинен Пловдив” вече е готова и чака подписа на кмета Здравко Димитров. Още преди време, когато градоначалникът заяви, че ще изпълни закона, макар и с повече от година закъснение, беше ясно, че настоящият шеф Богомил Грозев няма да може да участва в надпреварата.

Ето и какви са изискванията:

Образование – висше, образователно-квалификационна степен „магистър“;

Професионално направление - история и археология, социология, антропология и науки за култура;

Професионален опит -  най-малко 3 години в областта на съответното професионално направление;

Владеене на английски, немски или френски език.

Като предимство да се счита - наличието на опит в разработването и реализацията на програми и проекти и владеенето на втори западен език.

Начин на провеждане на конкурса -  Защита на концепция за дейността и развитието на Общински институт „Старинен Пловдив“ за период от 4/четири/ години и събеседване;

Концепцията трябва да предлага - анализ и оценка на състоянието на Общински институт „Старинен Пловдив“; тенденции и възможности за развитие на Общински институт „Старинен Пловдив“ като културен институт; развитие и управление на Общински институт „Старинен Пловдив“ в унисон с тенденциите за опазване на културното наследство; определяне на целите, приоритетните области, очакваните резултати в управлението, финансирането, структурата и организацията на дейността на Общински институт „Старинен Пловдив“, пътищата за постигането им; етапи на реализацията на концепцията. 

Около назначаването на Богомил Грозев за директор на ОИ се завихриха поредица от скандали, провокирани и от някои негови управленски решения. Чашата преля, когато стана ясно, че в обекта Епископска базилика не са допускани археолози, които е трябвало да установят какво е състоянието на културно-историческото ни наследство след станало в района наводнение. 

Сега на дневен ред е кметът Здравко Димитров, който просто трябва да парафира заповедта, тъй като една от пречките до преди съставянето на служебно правителство бе мораториумът за обявяване на конкурси на държавно и местно ниво.