Пловдивската публика вече е в очакване на един от традиционните фестивали в града под тепетата. Наближи ли октомври и застуди ли се времето, публиката знае, че предстои джаз еуфорията в града. Вече десет поредни години международният фестивал „Пловдивски джаз вечери”, стопля обстановката с изискани музикални селекции.

Пловдив ще се потопи в джаз музика от 9-ти до 12-ти октомври. Началния старт на 10-тото юбилейно издание ще бъде поставено на 9-ти октомври с един изключителен концерт на легендарния джазмен Милчо Левиев. Концертът ще бъде в Дом на културата „Борис Христов“ от 19.00 ч.

Какво ново ще ни покаже Маестрото? За първи път на публиката той ще представи албума си „Song of the Clown“, реализиран през 2010 г. Композициите в албума представят един уникален джазов диалог с театралната музика на Панчо Владигеров, писана  през 20-те години на миналия век за театрални постановки на Макс Райнхарт в Берлин и Виена.

С какво е специфичен този албум, които ще представи Милчо Левиев и защо трябва да му се насладим?

„Song of the Clown“ събира в себе си няколко вида изкуства: джазова и симфонична музика, поезия и театър. Само музикант от висотата на Милчо Левиев може да си позволи да пресъздаде и доразвие идеите, заложени в театралната музика на Владигеров, като ги пречупи през своята философия на джаза. Уникалната виртуозност на Левиев при боравенето с цялото богатство от тембри и нюанси на звука ще ни пренесе в богатата творческа фантазия и вдъхновение. Маестрото успява да улови и да предаде на публиката, онези деликатни състояния и настроения в образите и атмосферата, които напомнят за най-съкровените лирични моменти в музиката на импресионистите.

На сцената ще видим още няколко изявени джазови музиканти: Александър и Констнантин Владигерови – внуци на Панчо Владигеров. А във вокалните партии ще участват: Вики Алмазиду и Петър Салчев, Ицко Финци, Валери Костов, Веселин Веселинов – Еко, и Стоян Янкулов.

И това не е всичко. За първи път в България пристига Франк Гамбали един от водещите джаз-китаристи в света от групата на Чик Къриа. Гамбали ще бъде специален гост в „Пловдивските джаз вечери” със своя квартет като част от европейското му турне.

Друг акцент в 10-тото издание на фестивала е концерта по повод 30 години на сцената на популярното трио "Акустична версия", съставено от едни от най-талантливите ни композитори и изпълнители, експерти по музика в България. Това са - пианиста Антони Дончев, барабаниста Христо Йоцов и басиста Георги Дончев, спечелили редица престижни европейски награди.

Също така публикате ще има възможност да чуе и последния проект на Теодосий Спасов, преплитайки традиционна балканска музика с влияния от световен джаз, поп и етно.

Очаквайте тук и цялата програма на джаз фестивала.

*Билети може да намерите на цени от 10, 15 и 20 лв. в мрежата на Eventim и в Билетен център, пред Община Пловдив. 

Десислава Христозова