Араповският манастир „Св. великомъченица Неделя“ край Асеновград отбелязва храмовия си празник с тридневен събор. Тържествените богослужения и фолклорният събор ще продължат до неделя включително.

 Надсловът на събора е „Да съхраним българската традиция и дух. В Араповския манастир „Св. Неделя“ гостите ще могат да се насладят на изпълненията на Николай Славеев и оркестър „Славяни“ днес, а утре – на оркестър „Орфей“ с ръководител Георги Янев. В неделния ден ще ни гостуват над 20 фолклорни самодейни, полупрофесионални и професионално състави и изпълнители

Отец Добромир разказа pпред Фокус, че преди демократичните промени е имало кратко прекъсване на традицията храмовия празник да се отбелязва с тридневни съборни тържества. „Тогава са се опитвали да представят този празник като Ден на жътваря и да не се акцентира върху църковния празник. Но тържествата пак са били свързани с датата на отбелязване на паметта на св. Неделя“, обясни игуменът.

По думите на отец Добромир, Араповският манастир „Света великомъченица Неделя“ се радва на огромен интерес и посещаемост от православните християни и поклонници.