Община Пловдив започва работата по изпълнението на проекта „Инженеринг на обект: анастилоза, консервация, реставрация и експониране на античен комплекс „Източна порта на Филипопол“, съобщи  зам.-кметът  Пламен Райчев. Местната администрация очаква съгласувателното становище на Националния институт за недвижимо културно наследство да пристигне в Пловдив, а през това време екипът на Райчев ще входира при главния архитект Димитър Апрянов работните проекти за обекта.

След издаването на разрешение за строеж и на Акт 2, започва да тече и срокът за извършване на строително-монтажни дейности по Източната порта, като обектът е на инженеринг. Срокът е общо 660 дни, като 120 дни от тях са за проектиране, а 540 – за извършване на строителните дейности, съобщиха от екипа за управление на проекта.

Общата стойност на позиция „Инженеринг на обект: анастилоза, консервация, реставрация и експониране на античен комплекс „Източна порта на Филипопол“ е 2 843 580 лв с ДДС, като 35 820 са предвидени за проектиране, 2 790 000 са за строително-монтажни дейности и 17 760 -  за авторски надзор.

Припомняме,  че  това е част от мащабния проект „По крепостните стени на Филипопол”, в който е предвидена реставрацията, консервацията и експонацията на Небет тепе. В началото на януари стана ясно, че НИНКН няма да съгласува частта от проекта – документацията за Небет тепе, но експертите са одобрили тази за Източната порта.

Съгласувателното становище вече е резюмирано и от министъра на културата.