Община Пловдив и Министерство на културата (МК) започнали изясняването на статута на недвижимите паметници на културата под тепетата преди няколко години, разбра TNS.bg. Очаква се до два месеца този процес да приключи.  

„Община Пловдив единствена в България още през 2012 година, по своя инициатива, направи мониторинг на паметниците на културатна в Централна градска част. Тогава бяха поканени и представители на Инспектората към МК и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)”, това заяви ресорният зам.-кмет Амелия Гешева.

Така преди години е стартирана актуализацията на списъците със създаване на една база данни. Местната власт и държавните служители си разменили всички налични документи и информация при едните и другите, разказа Гешева.

Видно е,  че това е процес, който тече отдавна. Цели 5 години и продължава! От своя страна зам.-кметът по опазване на културното наследство е категорична, че общината е активна страна в тези процеси.

По думите й, това за което сатва дума в казуса с разрушения тютюнев склад на „Одрин” 8, касае частната собственост и законовата възможност на местната власт да влияе върху тези собственици.

„В Закона за културното наследство (ЗКН) трябва да се приложат по-рестриктивни мерки спрямо собествениците на паметници на културат, за да се помагне на местната власт да си върши работата. От друга страна ЗКН трябва да даде и някакъв стимул и възможности на тези собственици на обекти. Само този, който не се е занимавал с това не знае какъв разход е реставрацията и консервацията,” коментира Амелия Гешева, която в предишния мандат управляваше Стария град.

„Ако искаме да има реално опазване на тези паметници, то първата работа, която МК трябва да свърши, това е дигитализацията на тези данни. Община Пловдив започна процес на дигитализация на движимото културно наследство. Въпреки че не е собственик на всички недвижими паметници на нейна територия, със съгласие на МК е заложена и дигитализация на тези паметници с национално значение”, поясни Гешева.

Очаква се до два месеца да има готов актуализиран списък на всички паметници на културата, за които има някакви технически грешки през годините и неща, които не са били изчистени във времето, увери тя.

По думите й това е една система, която през годините назад просто не е актуализирана като база данни.

Още новини ТУК

TNS.bg