Занятчии ще показват умения в двора на Регионален етнографски музей. На 12 декември под тепетата ще се отбележи еснафският празник „Св. Спиридон“, празнуван още от епохата на Възраждането.

Денят на Св. Спиридон, който се почита като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др., е известен в страната като „Денят на майсторите“.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от еснафския празник бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани ще потегли под съпровода на гайда и тъпан към църквата „Св. Богородица“, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори, всички ще се върнат в Етнографския музей. Там устабашията (най-старият и почитан майстор) ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „Стани като мен!“.

В чест на светеца покровител еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща трапеза и се веселяли както подобава.

Ето я и програмата:

  • Празнично шествие по улиците на Стария град и градската чаршия – 10:45 ч. (тръгване от двора на Регионален етнографски музей – Пловдив)
  • Празнична литургия в църквата „Св. Богородица“– 11:30 ч.
  • Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване на майсторски свидетелства на новите майстори в музея – 12,30 ч.