Издателство Колибри и Single Step организират една специална прожекция на "Заличено момче" в присъствието на автора на романа Гарард Конли. Събитието е част от кино-литературния фестивал CineLibri и е на 9 октомври от 18.30 часа в Lucky Дом на киното.

Гарард Конли е американски писател и ЛГБТ активист. Най-известното му произведение, мемоарът „Заличено момче“, е преведен на повече от десет езика и е филмиран с огромен успех, пише PlovdivTime.bg. Конли е автор на подкаста UnErased, в чиито четири епизода с помощта на многобройни интервюта и архивни материали изследва историята на конверсионната терапия в Америка. Негови произведения са публикувани във в. „Ню Йорк Таймс“, сп. „Тайм“, на уебсайта „Хъфингтън Поуст“, сп. „Вирджиния Куотърли Ривю“ и др. През 2016 г. Конли е преподавател по английски език в Американския колеж в София. Живее в Ню Йорк със съпруга си и в момента работи над първия си роман.

Под натиска на своите родители – баптистки проповедник и домакиня – деветнайсетгодишният студент Гарард Конли бива принуден да се включи в програмата „Любов в действие“ на подкрепяната от църквата конверсионна ексгей терапия, която претендира, че „лекува“ хомосексуалността. В противен случай той ще изгуби семейството, приятелите си и Бог, към когото отправя молитви всеки ден от съзнателния си живот.

Великолепно написана и шокираща, дебютната книга на Конли проследява пътуването на млад мъж към истинската му самоличност, търпеливото и великодушно преодоляване на травмата и срама, подклаждани от неговото фанатично и тесногръдо обкръжение. Фактологично прецизните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци и размисли за любовта и природата на сексуалността.

Филмът „Заличено момче“ е на режисьора и сценарист Джоуел Еджъртън. Ролите изпълняват Лукас Хеджис, Никол Кидман, Джоуел Еджъртън, Ръсел Кроу, Мадлин Клайн. През 2018-а Обществото на филмовите критици в Сан Диего награждава за най-добра актриса в поддържаща роля Никол Кидман. Лентата е с номинация на Обществото на филмовите критици в Сан Диего за най-добър актьор (Лукас Хеджис), най-добър актьор в поддържаща роля (Джоуел Еджъртън), най-добър сценарий и най-добър актьорски ансамбъл. Носител е на награда на Австралийската академия за кино и телевизионни изкуства за най-добра актриса в поддържаща роля (Никол Кидман) и за най-добър адаптиран сценарий, както и на  AACTA за най-добра актриса в поддържаща роля.