Пловдивският театър започва репетиции от днес на „Закуска в „Тифани” – спектакъл адаптация на емблематичната творба на Труман Капоти. Над драматизацията на романа са работили Диана Добрева и Александър Секулов. Режисьор е Диана Добрева, сценограф – Мира Каланова, костюмограф – Марина Райчинова, композитор – Петя Диманова, а хореографията е поверена на Деан Георгиев.

„След карантината и хаоса, който ни сполетя в последните месеци, съм щастлива, защото за мен това е първи работен ден от дълго време. Признавам си, че не вярвах, че този дългоочакван момент ще настъпи”, призна режисьорът Диана Добрева по време на пресконференцията за представянето на новия проект на Драмата.

За избора на заглавие и работата по драматизацията разказа Александър Секулов: „Той е подчинен на линията, която следваме – трудно, по-трудно, невъзможно, следващото. Този текст е скрит зад маската на една простичка история, но начинът, по който Труман Капоти разказва, е много трудно да намери своя театрален еквивалент. Работихме заедно онлайн с Диана Добрева  и бе процес, в който научих много. Не бях работил върху психологическа конструкция и трябваше да се съберем в една добре разказана история”.

И двамата са обединени около тезата, че романът на Капоти носи една особена светлина и радост и че това ще донесе наслада на публиката. В работата си с текста те са се придържали към оригинала, но в сценичната версия има вмъкнати мотиви и от два разказа на Капоти, пише Plovdivtime.bg.

Идеята екипът, поставил на сцена в Пловдив „Дебелянов и ангелите” и „Одисей”, да посегне към знаковата творба, дошла от директора Кръстю Кръстев.

„Бяхме заложили заглавието в по-нататъчната си програма и трябваше да работим по проекта „Коприна” на Алесандро Барико. Ситуацията обаче промени плановете ни. Реших, че това ще е подаръкът към публиката ни, защото е неочаквано, защото е различно, защото е предизвикателство и ще бъде вълнуващо. „Закуска в „Тифани” вдъхновява, защото показва как – през каквото и да преминава човек, колкото и да му е трудно, онова, което го движи, е надеждата за бъдещето”, каза Кръстев, който допълни, че образът на Холи от романа на Капоти е един от най-забележителните в литературата на 20 век.

„Така е. Тя е един от най-прелъстителните женски образи в литературата”, допълни го и Диана Добрева.

Любопитен е факът, че това е първата театрална версия на знаменитата творба на Капоти у нас, а спектакъл по романа е поставян на Бродуей. Ролята на Холи там изпълнявала Емилия Кларк, която е позната от образа на Денерис от „Игра на тронове”.

Пловдивската Холи Гоулайтли ще изиграе четвъртокурсничката от НАТФИЗ Климентина Фърцова. Младата актриса от класа на проф. Пламен Марков е спечелила кастинг за ролята сред 100 кандидатки. Другите ключови роли са поверени на Константин Еленков (Труман), Маргита Гошева (Мег Уайлдууд), Елена Кабасакалова (Мадам Спанела).

Заедно с тях на сцената ще излязат Симо Алексиев, Кръстю Кръстев, Алексей Кожухаров, Добрин Досев, Тодор  Дърлянов, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев.

„Всеки един от тях ще изиграе емблематични, интересни образи като такива на милионер, продуцент, дори и фермер”, разказа още Диана Добрева.

Докато тя говореше, в двора на театъра се промъкна риж котарак, който свойски се настани под един от столовете. Веднага щом го видя, Добрева се зарадва.

„Имаме си вече и котка – безименната котка от романа на Капоти”, каза шеговито тя и повери преговорите за хонорар на рижавия актьор в ръцете на директора Кръстю Кръстев.

Премиерата на „Закуска в „Тифани” се очаква в края на ноември.

 

Новият сезон в театъра стартира с друго заглавие – „Майстори” на Рачо Стоянов. Режисьор е големият български режисьор Асен Шопов. Ролята на Милкана е поверена на Мария Сотирова, а на Найден – на Константин Еленков. В спектакъла участват и Александър Евгениев, Симо Алексиев, Русалина Чапликова, Мария Генчева, Добрин Досев, Валери Кьорленски, Николай Станчев, Стефан Попов, Петър Тосков, Марин Младенов. Автор на костюмите и сценографията е Цвета Маринова. Премиерата ще е във втората половина на октомври. 

Третото ясно премиерно заглавие през новия сезон е „От другата страна на живота” от Светлана Атанасова. Ролите изпълняват Светлана Атанасова и Стефан Попов. Режисьор е Валентин Ганев. Сценографията е дело на Красимир Вълканов, а музиката  - на Слав Бистрев. 

Трупата ще продължи  да играе и любимите представления от миналия сезон. Тепърва обаще ще става ясна програмата през сезона, защото тя ще трябва да бъде съобразена с ангажиментите на актьорите.

Започва един особен сезон заради всичко, което се случва около нас. Навлизаме и в периода, когато театърът ни ще отбележи 140-годишнината от създаването си. Предстои ни да изчислим внимателно всички стъпки, за да премине сезонът ни смислено. Да се опитаме да се изолираме от многото събития, които се случват около нас. В такъв момент мога само да пожелая здраве на публиката ни и да я поканя в театъра, очакваме я”, каза директорът на Драмата Кръстю Кръстев.

Той подчерта, че усилията на всички от екипа ще са насочени както към това да доставят наслада на духа на публиката, така и да ѝ осигурят условия и обстановка, които да се чувства сигурна, когато влиза в залата.