Всяка година Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна събира хиляди българи далеч от цивилизацията. Тази година програмата на събитието включва невероятна изненада за всички посетители, а именно среднощно етно фолк джамбуре. Музиката, която ще звучи в Жеравна отново ще бъде фолклорна, но този път ще има по-модерно звучене благодарение на групите "Оратница" и "Булгара". 

Официалното откриване на 12-тото издание на фестивала ще бъде на голямата сцена в 20:00 ч. на 16 август, след което следва възпоменание за героите на България. За доброто настроение в първата фестивална вечер ще се грижат "Ева квартет", Стоян Янкулов – Стунджи, Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", "100 каба гайди", тракийски оркестър "Гергьовден", солистката на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" Албена Вескова и други. Нощното етно фолк джамбуре с етно група "Булгара" започва в 01:30 ч.

Днес за пети пореден път ще бъде връчена и специалната голяма награда "Пазител на българщината", която получават видни родолюбци с принос за опазване на българския дух и традиции. 

Вторият ден на фестивала включва конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия, народни борби, надиграване на любители танцьори, народно веселие с фолклорната певица Ана–Мария, Злати Петров - кавал и танцова формация "Български ритми", народно веселие с фолклорния изпълнител Иван Дяков и танцова формация "Табиетлии". Нощното етно фолк джамбуре с етно група "Оратница" започва в 01:30 ч.

Закриването на събитието ще бъде в 12:00 ч. на 18 август. През целия неделен ден фотографирането е разрешено.

Входната такса за трите фестивални дни е 25 лева.

"Три дни, далеч от цивилизацията!
Три дни век и половина назад в най-българското време!
Три дни, потопени в звуците и багрите на съвременната българска приказка!
Отворете старите ракли, извадете националните носии, облечете ги и им дайте нов живот.
Доведете със себе си децата и внуците си на Фестивала на фолклорната носия.
Старинна Жеравна разтваря топла прегръдка за вас, семейството ви и приятелите", приветстват организаторите на Фестивала.