Инсталация и колекция от ретро сапуни ще поведе публиката в сензитивен пърформанс, в който участниците ще бъдат провокирани да взаимодействат, и това нежно ще стимулира възприятията. Това е синтезираното съдържание не на обява за еротичен клуб, а за събитие в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Колекцията и инсталацията ще бъдат експонирани в галерия „CU29” от събота от 19 ч. Инициатор на събитието е актрисата Ина Добрева, позната на публиката от сериала „Господин Х и морето”. Самият пърформанс носи претенциозното заглавие „За кого бие Камбаната” (волна или неволна препратка към творчеството на Хемингуей?). Фондация „Пловдив 2019” е стимулирала инициаторите от варненската организация „Pangolin project” с 1750 лв.

В описанието на проекта вниманието е насочено към „едно историческо изследване на сапуна и историята му в контекста на историята, на България. В годините след освобождението фабрика “Камбана 1899” е първата за производство на сапун “Камбана”. Проектът цели да изследва пътя на фабрика “Камбана 1899” Бургас до ден днешен и съдбата на добре познатото сапунче през призмата на културното наследство на България. Проектът изследва сапун Камбана във всичките му аспекти: икономически, исторически, социален, продуктов, качествен, като не на последно място се отделя особено внимание на дизайна на продукта”.

Ето какво обаче следва от първоначално заявеното намерение, поне ако се доверяваме на анотацията, изпратена от фондацията: „Изложба на ретро сапуни от Европа и България открива в събота вечер, 11 май, в Галерия CU29, в Капана, от 19.00 часа, актрисата Ина Добрева. Необичайната експозиция „За кого бие Камбаната“ е част от програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019 и представя сапуна – този ежедневен битов предмет като средство за свързване с миналото ни, със спомените ни през аромата му, вида му, до допира с него.

Изложбата ще покаже, освен колекцията от ретро сапуни, събирани дълго време от авторката и всеки от тях носещ характерния вид на своето време, като дизайн, опаковка, шрифт, така и съвременна инсталация от най-известния от соц-миналото ни сапун „Камбаната“. Ина Добрева разказва още за над стогодишната историята на фабриката, където се е произвеждал сапун „Камбаната“ и за съдбата му днес. В неделя, 12 май, от 17.00 часа ще се проведе и сензитивен пърформанс, участниците, в който ще бъдат провокирани да взаимодействат със сапуна и неговата консистенция по любопитен и доста релаксиращ начин. Участието в пърформанса е със свободен достъп, а капацитетът за броя на участниците е 25 души. Вдъхновена от любовна история, изложбата „За кого бие Камбаната“, нежно стимулира възприятията на публиката и ни връща в миналото по модерен и нетрадиционен начин.”

За обърканата публика остава големият въпрос –  как точно „За кого бие Камбаната”  ще стимулира нежно възприятията на зрителите? И не по-малкият - как точно 25 души ще си взаимодействат със сапуна по релаксиращ начин, особено когато пърформансът е вдъхновен от "любовна история".