На днешната дата своя 60-годишен юбилей празнува главният художествен ръководител на ансамбъл "Тракия" - Пловдив проф. Даниела Дженева. 

По случай специалния повод, от танцовия ансамбъл изненадаха рожденичката с голяма питка с надпис "Честит юбилей г-жо Дженева" и богато украсена с цветя и традиционния български накит - пафти. 

Това не е единствената радост за Даниела Дженева. Снощи по време на спектакъла „Земята на Орфей” на ансамбъл „Тракия” в ДКС –Варна, Областно дружество на хореографите Варна, удостои с награда „Българка” проф. д-р. Даниела Дженева.
 
Това е петото връчване на наградата за период от 23 години, като за последно призът е бил връчен през 2006 година. 
 
 
Професор Даниела Кирилова Дженева е български хореограф, преподавател в АМТИИ- Пловдив. Заема длъжностите заместник-ректор на АМТИИ, главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тракия“.
 
Проф. д-р Д. Дженева е родена е в София на 22 октомври 1960 г. Дъщеря на Проф. Кирил Дженев (основател и пръв директор на ФА „Тракия“, професор в АМТИ). Още от дете тя възприема любовта към народното танцово изкуство като естествена необходимост.
От 1978 година, успоредно със следването си, започва работа като артист-балетист в Държавния фолклорен ансамбъл „Тракия“, Пловдив. Това и дава възможност да навлезе по-дълбоко в автентичното българско танцово наследство. Активно се включва в групи за теренно проучване на фолклорни танцови обичаи. През 1982 завършва висше образование в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив - специалност „Хореографска режисура“.
 
От 1988 година е преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство. През 1995 година започва работа по съвместителство в ансамбъл „Тракия“ – първоначално като хореограф, а от 1997 година като главен художествен ръководител и директор. През 1999 година е избрана за ръководител на катедра „Хореография“ в Академията.
От 2014г. заема длъжността заместник-ректор на АМТИИ-Пловдив.
 
С ансамбъл „Тракия“ Даниела Дженева е осъществила над 2000 концерта над 50 страни по света. Осъществила е и множество записи за редица телевизионни компании.
 
Носител е на призовете „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2000 и 2004 г. както и на Награда „Пловдив” през 2004г. Член на Специализирания научен съвет по музика и музикознание на ВАК.