Започва 19-то издание на едно от най-популярните киносъбития в Пловдив – Филмови нощи във Филипополис. То ще се проведе от 8 до 30 юли, а мястото е лятно кино „Орфей“.

Деветнадесетото издание ще продължи изобилието от премиерни заглавия, филми с награди от световни фестивали, любими кинохитове и най-добрите български продукции, създадени през последната година. За радост на всички киномани тази година ще бъде инсталиран огромен 45 кв. м. 3D метализиран екран, киномашини от най-висок клас за изключително чист и наситен образ, както и страхотен звук за максимално кинопреживяване.

В програмата е включена амбициозната продукция на Люк Бесон – „ВАЛЕРИАН И ГРАДЪТ НА ХИЛЯДИТЕ ПЛАНЕТИ 3D“. Зрелищният спектакъл от режисьора на „Леон“, „Никита“, „Петият елемент“ и „Люси“ е създаден по новаторските серии от комикси, вдъхновявали цяло поколение художници, сценаристи и режисьори. Действието се развива в далечния XXVIII век. Двама космически специални агенти - Валериан и Лорелин се отправят на мисия на удивителния кораб Алфа, дом на стотици хиляди същества от всички краища на Галактиката. Обикновената операция обаче се обръща в подозрително дело, а специалните агенти стават неволни участници в междугалактически заговор.

Посетителите ще имат възможност да гледат и „РАЙ“ – последния филм на Андрей Кончаловски, в който се разказва историята на Олга, Жул и Хелмут, чиито пътища се пресичат в тежки военни времена. Олга – имигрирала руска аристократка, е член на френската съпротива, която е арестувана от нацистите. В затвора тя се запознава с французина Жул – нацист, който трябва да разследва нейния случай. С течение на времето и наближаването на нацисткия крах представата й за Рай драстично се променя

Най-престижният планинарски фестивал в света Banff Mountain Film Festival за втора поредна година ще гостува в Пловдив на „Филмови нощи във Филипополис“. Ще бъдат представени най-добрите спортни, природни и приключенски филми. 10-те заглавия са в жанровете – ски, парапланеризъм, спийдфлаинг, акробатика, планинско колоездене, катерене и други.

Други актуални заглавия, които ще се завъртят под открито небе са комиксовият „СПАЙДЪР-МЕН: ЗАВРЪЩАНЕ У ДОМА 3D“, който ще покаже един различен Питър Паркър, новият филм на Шон Пен „ПОСЛЕДНОТО ЛИЦЕ“ с участието на Чарлийз Терон и Хавиер Бардем, „MУМИЯТА 3D“ с Том Круз и Ръсел Кроу, „ВОЙНАТА ЗА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ 3D“ и военната драма „ДЮНКЕРК“ на Кристофър Нолан. „LA LA LAND”, един от най-награждаваните филми от миналата година също е включен в програмата, а почитателите на родното кино ще могат да видят провокативния „НИКОЙ“, „ЛЕТОВНИЦИ“ на Ивайло Пенчев, филмът за състезания с коли на Асен Блатечки „БЕНЗИН“ и историческата драма „ВОЕВОДА“.