"Има събития в историята на всеки град, които оказват огромно въздействие за бъдещето му. Такова за Пловдив е Първото българско земеделско-промишлено изложение. Подобни мащабни прояви са изключително модерни. Правят се в Прага, Виена, Париж и дават възможност държавата да представи себе си, но и достиженията на целия свят. Много хора са гледали с насмешка, защото до този момент България попада в полезрението на Европа с кръвопролитията на Априлското въстание, Руско-турската война и Сръбско-българската война. Същото е отношението и на съседите ни Сърбия, Гърция, Румъния и Османската империя. Това ще бъде първото изложение на Балканите. Но за 10 месеца чудото се случва. Едно изоставено турско гробище с магичните способности на Люсиен Шевалас се превръща в забележителна градина. А тя ще се превърне в мястото за изложението", разказа директорът на Историческия музей Стефан Шивачев по време на откриването на изложбата, посветена на 130-годишнината от откриването на Първото българско земеделско-промишлено изложение. Тя е експонирана до фонтана Деметра и ще остане там до септември.

В над 30 павилиона се представят различните български градове, има три национални павилиона, както и на чуждите участници. Те са дело на арх. Хенри Майер. Изграждат ги майсторите, които стоят и зад някои от сградите в Стария град. Любопитна подробност е, че Общината създава строен план за настаняването на гостите от цял свят, които пристигат под тепетата. Не са били много хотелите, така че пловдивчани посрещат гости и в домовете си. Например за първа категория се изисквало не просто да постеле бели чаршафи на метално легло, но и домакинята да знае поне два езика.

Самото изложение е и нещо повече от шоу - с демонстрация на телефонен разговор между София и Пловдив, полет с балон, електричество, американски плугове, шевни машини, парни машини. Всичко видяно е революционно, защото 80 процента от българите живеят по селата и орат с дървени плугове.

След края на изложението княз Фердинанд подарява на Пловдив градината "Цар Симеон" с единственото условие да се грижи добре за нея.

Първото изложение е и начин Европа да покаже, че България е обединена.