Деветото издание на фестивала на китарата в Пловдив се открива на 30ти октомври с концерт на 29-годишния италиански изпълнител, лектор и водещ на майсторски класове - Алберто Мезирка.

Алберто започва да пише своята творческа биография още от ученическите си години, по-късно получава бакалавърска и магистърска степен в Консерватория, в класа на изтъкнатия педагог Джанфранко Волпато, завършвайки с най-високото отличие “Summa cum laude” и почетно отличие. След това учи в музикалната академия в Касел, Германия, при Волфганг Лендле. Двукратно печели „Златна китара”, за най-добър запис през 2007 г., и за най-добър млад артист на годината през 2009та. През 2013 г. неговият компактдиск „Британска музика за китара”, публикуван от Paladino Music OG, печели „Златна китара” за най-добър запис на годината.

Подходът на Алберто към музиката се различава много от този на по-голямата част от днешните китаристи. Чрез избора на парчета, които интерпретира и  начина на изпълнение, той категорично отказва да използва китарата просто като приятен музикален инструмент, а напротив - успява да създаде място за среща между различни музикални жанрове със съблазнителна виртуозност.

На 30ти октомври /четвъртък/ в Балабановата къща пловдивската публика че може да чуе на живо и френското дуо от Лион - „Темиз”. На следващия ден е концертът на още един  интересен дует от Франция - „Ле фрер медуз”, както и този на българския китарист Боян Дойчев, който ще представи специално подготвения си репертоар. На 1ви ноември фестивалът на китарата ще се премести в Камерна зала на  Драматичен театър-Пловдив, за да посрещне  проекта на Шибил Бенев.

Билетите за концертите в рамките на Международен фестивал на китарата вече са в продажба в билетен център пред общината. Цената е 10 лв, а пакетна цена за трите вечери -  25 лева.

Програма:

30 октомври – Балабанова къща
Алберто Мезирка – Alberto Mesirca
Дуо Темиз - Duo Thémis

31 октомври - Балабанова къща
Ле фрер медуз - Les frères méduses
Боян Дойчев

1 ноември – Камерна зала, Драматичен театър
19:00 часа - Шибил Бенев проект

TrafficNews.bg