Евгени Генчев завършва НУМТИ „Добрин Петков” в родния си град Пловдив, в класа по пиано на Стела Ослекова. Още като ученик печели редица награди от престижни музикални състезания - международния конкурс „Николай Рубинщайн”, Париж, Grandprix от фестивала „Петър Вeлики” и др.  

След  дипломирането си, удостоен за изключителни художествени постижения с голямата награда на училището – „Добрин Петков”, той продължава образованието си в Royal Academy of Music в Лондон.  Евгени Генчев концертира активно в Германия, Полша, Холандия, Великобритания, САЩ, Китай, Мексико, Русия, Австралия и България. 

Талантливият пловдивски пианист ще излезе на една сцена със звездния виолончелист Лука Шулич, съосновател и член на прочутото 2CELLOS, в рамките на едно специално шоу LIVE SUMMER 2021. Спектакълът ще гостува на 7 септември в Пловдив на Античен театър.

Концертите са екслузивни, с ограничен брой места. Локациите в България са специално избрани – в театри на открито с необичаен дух и атмосфера, където по традиция двамата музиканти представят емоционалното си шоу и в други места по света.

Ето какво сподели за  PlovdivTime  виртуозният пианист Евгени Генчев, за когото това е вълнуващо завръщане в родния град.

 

Евгени, завръщате се в родния град с един обещаващ много вълнения музикален проект. Как се роди идеята за съвместния ви концерт с Лука Шулич и въобще как се стигна до това да концертирате в тандем? 

- С Лука се запознахме, докато учехме в Кралската академия в Лондон. Аз бях студент втора или трета година, когато той дойде за обучение по магистърска програма. От самото начало започнахме да свирим заедно. Но в средата на годината, той започна работа по проекта 2CELLOS. Излезе сингълът им „Smooth Criminal” и нещата при него станаха много луди. Помня, че докато репетирахме преди урок по камерна музика, след като тъкмо бяха изкарали парчето с Хаусер, му звънна по телефона Елтън Джон, за да му каже колко му харесва тяхното видео. След този разговор се породи идеята за тяхната колаборация. 

Всъщност с Лука свирим още оттогава, но просто имаше „малка пауза” от десетина години, в които той обикаляше света с 2CELLOS, а аз се бях посветил на моите проекти. Миналата година покрай локдауна решихме да направим нещо заедно - изкарахме 2-3 видеа от вкъщи и това доведе до идеята да изнесем концерти. Доста поетично се получи, че във времето на социална изолация заради пандемията, ние засвирихме отново заедно. Така се отвори и повод да се завърна да свиря на българска сцена и в родния си град Пловдив – на Античния театър.

 - Събитието ще предложи разнообразна музика – от вечни рок парчета, през филмова музика и до класика. Как си кореспондират тези на пръв поглед различни стилове?

- Никога не съм отделял толкова голямо значение на стила, по-скоро качеството на музиката е най-важното и начинът, по който е изсвирено произведението. Разбира се, аз съм израснал с класическата музика и тя ми е дала изключително много. Но съм свирил и електронна, и техно музика, и рок, и джаз, дори и поп-фолк. Преди години с фолк певицата Лорена направихме една балада. Свирил съм и австрийски поп-фолк (смее се) с певеца Андреас Габалие. В един концерт е важно да има градация в програмата, така си кореспондират различните стилове. Важна е самата музика, която докосва сърцето и отключва различни емоции – така правя подбора на произведенията, които ще свиря пред публика. 

- Кое се свири по-трудно – класика или интерпретация на популярна музика? 

- Чрез класическата музика съм се сдобил с нужните качества и способи да се справям с интерпретирането на всякакви типове музика. Не съществува такова понятие като по-лесно или по-трудно. Всяко произведение си има трудностите. Голямата мисия на музикантите от най-висока класа е да посветят живота си на тези стилове и да ги изведат на най-високо равнище. А иначе - свири се по-трудно това, което не ти харесва. Стига да обичаш музиката, която свириш – трудно няма! 

Има ли специални хора от Пловдив, които ще поканите на концерта в Античния театър? 

- Всички хора от Пловдив са специални! Щеше ми се да мога да поканя всички да дойдат в Античния да ни слушат. Разбира се, близките ми ще бъдат там - родителите ми и най-младият член на семейството – моята племенница на година и половина. Тя доста се радва на пианото и на музиката като цяло, така че може да има енергията и търпението да дойде да ни слуша. Щеше ми се също и дядо ми да бъде на трибуната, но за съжаление, той почина миналата година в началото на пандемията. Даже нямах шанс да си кажем „довиждане” и да дойда на погребението му, не можех да вляза в България. Но в моето съзнание той също ще бъде в публиката.                                                                           

- Как се работи с Лука? 

 - Работи се бързо и лесно. И двамата сме наясно какво искаме да постигнем от различните парчета, които свирим. Освен това, когато си наясно как да използваш инструмента, на който свириш, нещата се получват доста естествено. 

- Какво за вас е Пловдив – родно място, трамплин към световната сцена и… 

- За мен това е град, изпълнен с история, чар и позитивна енергия. Имало е вечери, когато просто излизам и се разхождам до тепето. Свирил съм цял ден, работил съм и просто отивам до Гребната база или до Главната. Абсолютно сам! Просто да усетя атмосферата. Така усещам Пловдив. Горд съм, че това е родният ми град и съм част от културния му живот. 

- Разкажете ми ярък спомен за началото, за първите стъпки в музиката – тук под тепетата. 

- Спомням си как първият ми соло рецитал беше в библиотеката „Иван Вазов” по време на Европейския месец на културата преди доста години – 1999 г. След концерта бях със семейството ми, разхождахме се надолу по Главната и си мислехме колко дълъг път си минал лично, но и се е променил и разхубавил градът ни. 

- Имате ли си своите любими места в родния град и колко често го посещавате, за да се върнете към детството?

-  Целият Пловдив за мен е пълен с красиви места и хубави детски спомени. 

- Носител сте на множество престижни награди, изнесъл сте множество концерти, за какво още мечтаете на професионална сцена? 

- Работя в момента над няколко доста вълнуващи проекта. Надявам се скоро да мога да ги споделя с хората. 

- А в чисто човешки план? 

- И в личен, и в професионален аспект преследвам хоризонта и се стремя към усъвършенстване, да научавам нови неща, да се справям с трудности и да ставам все по-добър с всеки ден. А оттам насетне, каквото рекъл Господ! Виждате - едва ли някой беше планирал, че миналата година всички ще ни затворят вкъщи. В крайна сметка най-важното е човек да може да се справя с каквито и да е обстоятелства и да вземе от ситуацията това, което е възможно. При това, стремейки се да запази самообладание и позитивизъм, без да позволява целият този хаос, който е навън, да влезе в него. 

- Как преминахте през периода на изолация, когато особено в Западна Европа музикалните събития бяха отложени? 

- Периодът на изолация като цяло беше доста спокоен за мен, защото това бешеми даде шанс да имам малко спокойствие вкъщи.  Имах време да работя над аранжименти, мои композиции. Даде ми повече време да практикувам йога, както и медитация. За щастие, имах своя YouTube канал и отделях повече време да публикувам свои изпълнения, да се свързвам с повече хора, да помагам на повече хора чрез музиката. Така че - при всичките неща, с които тази ситуация ни лимитира, имаше и много нови възможности, които се откриха. Да преоткрие човек себе си, да се развие в трудна ситуация. Разбира се, имаше много отменени концерти, много – отложени, и многократно. Трябваше да съм в Германия, в Австралия на турне, в Китай, в Япония, в Корея, в Щатите, в Мексико и до този момент датите продължават да се отлагат. Но в крайна сметка имаме единствено контрол над това, какво ние правим. Външната ситуация не е под наш контрол. Правим най-доброто, което можем в ситуацията. И продължаваме напред! 

- На какво ви научи това премеждие, през което преминава целият свят? 

- Продължава да ме учи на търпение. Защото въпреки всичкото търпение, което е трябвало да имам през годините по всякакви различни поводи, това желание да се работи, всеки ден да има някаква нова стъпка напред, този огън не може току-така да се опитоми. 

- След концертите у нас какво ви предстои? 

- Предстои ми да издам втори албум. Ще снимаме много музикални видеа, някои от тях в Пловдив, ако Община Пловдив ми разреши. Ще ми се пловдивчани да се включат, за да покажем красотата на Пловдив. Предстоят ми много пътувания, въпреки множеството отложени или отменени събития – до Франция, до САЩ, Русия. Да сме живи и здрави, правим каквото можем. И се надявам и пожелавам и на Вас и на читателите да сте живи и здрави, да се пазите, да си помагате един на друг в трудни моменти. 

Силно се надявам да споделим едни прекрасни мигове, изпълнени с музика и позитивни емоции на концерта ни с Лука в Античния театър на 7 септември.