Фолклорен спектакъл, кулинарни дегустации и уъркшопи дадоха старт на гроздобера във винарна "TODOROFF". Церемонията се проведе в събота, 14 септември, в село Брестовица. Винената столица на България показа за пореден път, че пази традициите в производството на божествената напитка, практикувани още от древните траки. А гостите на винарната се насладиха на истински празник, съпроводен с много изненади.

Гроздоберът започна с църковно освещаване на тазгодишната реколта. За доброто настроение се погрижи танцова формация "Етноритъм", която пресъздаде магията на фолклорния танц пред очите на посетителите. 

Те станаха свидетели и на традиционното мачкане на грозде.

Любителите на еликсира имаха възможност да дегустират и да видят с очите си приготвянето на шира - сокът, получен след пресоване на гроздето. Тези, които искаха да тестват кулинарните си умения, пък се включиха в приготвянето на нетрадиционен десерт - сладък суджук от грозде. Сладкото изкушение, традиционно за турската кухня, се прави ръчно и е известно с това, че не съдържа захар. Приготвя се единствено от ядка, или пък в случая - грозде, като се залива с петмез. Посетителите имаха възможност и да се включат във варенето на гроздово сладко. Преди да се насладят на вкусните десерти, те опитаха от родопското агнешко чеверме. 

За гостите бяха предвидени и интересни уъркшопи, сред които и рисуване върху стъклени винени чаши.

Празникът приключи с дегустация на вина от избата, придружени с местни деликатеси, шоколад и български фермерски сирена.