С полет на Австрийските авиолинии музикантите от Виенския симфоничен оркестър ( Viener Symphoniker) пристигнаха в България. Снощи направиха първата си репетиция в Античния театър в Пловдив, където ще изнесат два концерта на 9 и 10 септември.

Инструментите на музикантите бяха транспортирани от Виена със специални климатизирани камиони. Сред изключително ценните инструменти, които ще свирят в Пловдив, са цигулка Гуарниери Дел Джезу и виолончело Страдивари.

В Пловдив музикантите ще свирят за първи път пред българска публика. Диригент е маестро Найден Тодоров, който вече спечели оркестъра със своя професионализъм и ведро настроение. Солист на вечерта е Марио Хосен – признат за експерт в музиката на  Паганини.
Програмата включва творби от Бетовен, Паганини и Дворжак. Специално за гостуването си у нас, виенските симфоници ше представят и българско произведение от Панчо Владигеров.

Музикантите вече успяха да разгледат града и споделиха своето възхищение от многовековната му история.

Последни билети за концертите на виенските симфоници може да намерите в Ивнетим и Грабо, както и на място преди концерта.

Основан през 1900 г. днес Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други.

Оркестърът пише музикална история със смели, авангардни програми, сред които е легендарен "Watschenkonzert" от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени.

Сред солистите и диригентите на оркестъра блести името на на Херберт фон Караян, който през 1928 г. изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава. В огромната поредица диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра днес е Андрес Ороско-Естрада.
Сред солистите, с които ще работят през сезон 200/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.

Не пропускайте музикалното събитие на годината на 9 и 10 септември в Античния театър на Пловдив! Станете свидетели на историческата среща между творци от Виена и Пловдив - два града, с многовековни традиции в културата!

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.