Малко популярни произведения на Моцарт и Брамс в изпълнение на Виенски камерен оркестър ще звучат тази вечер от 19 часа часа в Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив. Концертът е част от двайсетото юбилейно издание на Фестивала Австрийски музикални седмици, който се откри във втроник в столицата. Във фестивалната програма за първи път е поканен оркестър от Австрия.

Виенски камерен оркестър е основан преди  70 години и има многобройни изяви в родната Виена, където наред със собствен концертен цикъл в Концертхаус оркестърът свири и в Музикферайн и Театър на р. Виена. Концертните турнета на всички континенти се посрещат с много висока оценка от публиката.

В програмата ще чуете:

Дивертименто в ре мажор, KV 136 на Волфганг Амадеус Моцарт. Моцарт композира това произведени на 16 години, във времето между второто и третото пътуване до Италия, така че италианското влияние е особено осезателно в него.

Три пиеси „В емиграция“, Oп. 51 / 16-12-13 на Паул Хертел, чията концепция представя музиканти, които се срещат пред една полусрутена барака за концерт на открито.

Струнен секстет № 1 в си бемол мажор, оп. 18 - Обработка за струнен оркестър (Гюнтер Пихлер) от Йоханес Брамс. Той е на 26 години, когато започва да пише Струнния секстет оп. 18. За него се застъпва Шуман, който веднага разпознава изключителния талант на младия композитор и му издейства публикации в издателство Брайткопф & Хертел.

Още новини ТУК