По времето, когато Вежди Рашидов бил министър на културата, разпоредил пълна инвентаризация на НХГ и Музея за чуждестранно изкуство. За съжаление се установи, че от наши галерии изчезват произведения на изкуството. Най-шокиращо е изчезването на "Ръката на дявола" от Огюст Роден, която беше собственост на Музея за чуждестранно изкуство, казва Рашидов пред в. "Галерия". Той допълва, че от разследването няма никакъв резултат.
Обикновено у нас пристигат не оригиналите на творбите, а оригиналните гипсови отливки за тях, които майсторите смятат за уникати, за истинските шедьоври.

След откриването на музея на соца органите на реда констатирали изчезването на картина на Илия Петров и дори се виждало на камерите как зам.-директорката, отговаряща за музея, изнася картината. Но преписката по случая е била прекратена и докато скулптурът бил министър, картината не била открита.

Освен това станало ясно, че дарения от семействата на художници или от самите тях, не са заприходявани и няма и следа къде се намират.

TrafficNews.bg