През годините бандата W.A.S.P. е завладявала сцените по целия свят със своите енергични и вълнуващи изпълнения. Но за гостуването им в България имаше нещо по-специално и емоционално. Това бе турне в чест на 40-годишния юбилей на групата, което превърна вечерта в истински хеви метъл празник. Концертът трябваше да се състои миналата година, но заради ковид пандемията бе отложен. Това чакане само направи идването им още по вълнуващо.

Сред димната завеса на сената се появиха Blackie Lawless, заедно с китариста Doug Blair, басиста Mike Duda и барабаниста Aquiles Priester. Шоуто бе открито със сборното парче On Your Knees / The Flame / The Torture Never Stops / Inside the Electric Circus и беше последвано от а емблематичното "L.O.V.E Machine" (1984). Ако някой някога се е чудил дали Духът на Хеви метъла е жив, то трябваше да види това шоу, за да заключи, че е вечен.

Една от най-забележителните детайли от гостуването на W.A.S.P.  в България беше присъствието на вокалиста Blackie, който, за съжаление, се бори със сериозни здравословни проблеми. Въпреки това, той успя да изпълни концертите, седнал през цялото време. Уникалната му стойка за микрофон, която носи името "Elvis" бе специално прикрепена към стола му, позволявайки му да запази своето иконично присъствие на сцената.

Този жест към феновете, може да бъде разглеждан като начин за Blackie да се изрази и да се пошегува със своето заболяване, като доказва, че неговият дух и страст към музиката са по-силни от всякакви препятствия. Той разказа на публиката, как са били в Германия, когато са открили проблема му и са му дали избора да довърши турнето седнал или да го прекрати мигновено. Последва въпрос към публиката: „Правилното решение ли взех?“. Отговорът на тълпата е ясен, но това беше само прелюдия, която превърна тъпата в клокочещ вулкан, секунди преди да зазвучи вечният им сингъл “Wild child”.

Не пропусна да спомене и факта, че освен 40 години на сцена, с турнето си бандата отбелязва и 30 годишнината от излизането на албума "The Crimson Idol".

От него те изпълниха незабравимите парчета "The Great Misconceptions of Me" и  "Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue)".

А края на сетлиста отбеляза "Blind in Texas", която публиката изпя с цяло гърло.

Вечерта завърши с бис и разтърсващите Animal (Fuck Like a Beast), The Real Me и I Wanna be Somebody.

Вокалът разказа, че е трябвало да има прожекции, това е причината да свирят без декори. Но поради опасения от гръмотевични бури, тази част е била отменена.

Въпреки трудностите, свързани със здравето на Blackie, W.A.S.P предложиха незабравимо изживяване на феновете си. Изпълненията се фокусираха предимно върху стари песни от първите албуми на групата, които са оставили неделима следа в историята на хеви метъл музиката..

 

Снимки: WeRock.bg