След деня, посветен на притчи и беседи - Велики вторник,  днес,  на Великата сряда от Страстната седмица, Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника.

Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло!" После вдига чашата с червено вино и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Споделяйки хляба и виното с апостолите Христос полага началото на Тайнството на светото причастие. С това Велика Сряда бележи края на света и съдът Христов и поставя началото на ново учение за опрощаване на греховете – Новия завет.

В този ден е и покаянието на блудницата, която се превръща в най-предана последователка на Спасителя.  Случката е описана в евангелието на Матей /26:6-13/.

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца. Вярва се също, че не се върши никаква домакинска работа, за да не Ви се отнеме умението.

Същата вечер Исус заедно с учениците си отива на Елеонската планина, за да отправи от нея молитвите си към Отеца.