Днес е последният ден от Страстната седмица – Велика събота. На този ден  се възпоменава погребението на Исус Христос и слизането Му в ада. Когато Исус починал като човек, тялото Му било положено в гроба от Йосиф и Никодим. Те изпросили разрешение от Пилат, свалили го от кръста, помазали го с аромати, обвили го в нова плащаница и го погребали.

Според традициите днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени мироносици. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободен избор - да бъде добър или лош и след смъртта си да отиде в рая или ада.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.