Втората вечер на Пловдив Джаз Фест на 28 октомври е изцяло посветена на китаристите. Тя ще започне в 20 ч. в Дома на културата "Борис Христов" с поетичен и виртуозен соло концерт на един от философите на съвременната европейска джаз сцена – китариста Волфганг Мутшпил, артист на ECM Records, чийто нов албум излезе на 29 септември. Мутшпил живее във Виена. Той е смятан за един от най-влиятелните китаристи от своето поколение. Като дете Волфганг Мутшпил учи класическа музика и свири на цигулка, но на 15 години открива любовта си към китарата. Учи в Музикалната консерватория на Нова Англия, по-късно и в Музикалния колеж „Бъркли“. В продължение на две години е част от квинтета на Гари Бъртън. От средата на 90-те до 2002 г. той живее и работи в Ню Йорк. Джазът го среща с артисти като Трилок Гурту, Юсу Н'Дур, Мария Жоао, Дейв Либман, Питър Ърскин, Гари Пийкок, Лари Гренадиър и много други. Продуцира млади музиканти, а от 2004 г. ръководи програмата за китара в Музикалния университет в Базел. Мутшпил е и артистичен директор на уникалната международна едногодишна програма за интензивни музикални изследвания към Jazzcampus Basel. Проектите на Волфганг Мутшпил през последните години включват Friendly Travelers – дуото му с Браян Блейд и триото му с Лари Гренадиър и Крис Чийк. В албума му от 2016 г. “Rising Grace” към Блейд и Гренадиър се присъединяват Брад Мелдау и Амброуз Акинмусир, а по-нататък музикантите ще свирят заедно като част от квинтета на Волфганг Мутшпил.
 
Израснал в Сау Пауло, Шико Пинейро, когото ще слушаме във втория концерт на вечерта, започва да свири на китара, когато е едва на 6 години. На 14 вече работи активно и скоро различни бразилски и чуждестранни музиканти започват да го канят за колаборации. През 2002 г. той създава собствена група и издава първия си албум “Meia Noite Meio Dia”. През 2010 г. излиза неговият четвърти албум, в който участват гост-артисти като Даян Рийвс и Боб Минцър. Междувременно около появата на петия му албум, Шико Пинейро е избиран три пъти за изгряваща звезда в категория „Китара“ на списание Downbeat, заедно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс. Шестият албум “City of Dreams” е номиниран за „Грами“ през 2021 г. за „Най-добър латино джаз албум“. Шико Пинейро е участвал в проекти на Пласидо Доминго, Брад Мелдау, Кърт Елинг, Дейв Грусин, Данило Перес, Боб Минцър, Хърби Хенкок, Браян Блейд и много други. В Пловдив той пристига със своя квартет.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2023 г. Plovdiv Jazz Fest се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Гостуването на Франческа Тандои се осъществява със съдействието на Италиански културен институт – София.
 
TrafficNews е медиен партньор на събитието.