Комисия, назначена със Заповед на Министъра на културата, днес прие реставрацията на фасадата на къщата на Верен Стамболян - културна ценност с категория „национално значение“, част от Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив”.

В състава на комисията, съгласно чл. 83а от ЗКН, са включени представители на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към МК, представител на НИНКН и на Община Пловдив. Директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева-Дечева и инж. Константин Константинов - представител на фирмата изпълнител „Рестстрой“ ЕООД представиха пред комисията доклад и пълната документация за процеса на реставрация.

Припомняме, че от 2021 г. Общински институт „Старинен Пловдив“ има сключен договор с МК по проект за предоставяне на целева финансова подкрепа за извършване на консервационно-реставрационни работи на фасадата на къщата на "Верен Стамболян" на стойност 101 000 лв. След проведена обществена поръчка, за изпълнител е избрана фирма „Рестстрой“ ЕООД. Дейностите по реставрацията на фасадата бяха извършени от екип с ръководител Елена Кривошиева, по проект на Никола Стоянов. Те приключиха в края на ноември 2021 г., а къща Стамболян след двадесет години възвърна богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град.

Къщата на Верен Стамболян, разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе е построена през втората половина на XIX век. Представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация. От 70-те до края на 90-те години на миналия век, сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. През 2001 г. мазилката на богато декорираната и фасада е подменена с нова, но изписването не е възстановено. От 2010 г. в къщата е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров.