Озъбени, зловещи маски. Вампири и вещици. Тиквени фенери, светещи в нощта. Прилепи и паяци... Познахте ли го? Не? Тогава още малко инфо: бонбони и сладкиши. Секси гаджета, облечени като зайчета, Червени шапчици и Пипи Дългото чорапче. Щуротии, алкохол, купони... Още ли се чудите?

Това е страшният празник Хелоуин! Отричан от едни, обожаван от други. Разделиха се и читателите на TrafficNews.bg, които попитахме: Ще празнувате ли Хелоуин? Почти 80% от хората са отговорили: "Не! Това е чуждопоклонничество, натрапен празник, който няма нищо общо с нашите традиции". Само около 7% ще празнуват празника, защото "Колкото повече празници, толкова по-добре!". А почти 14% се безразлични към него.

Днес почти целият свят чества Хелоуин. Този празник започна да навлиза през последните години и у нас все повече и повече. Дали обаче знаем какво всъщност празнуваме, е спорно. Затова решихме да ви запознаем с историята на празника и някои интересни факти около този нестандартен празник. 

Празникът Хелоуин се е зародил още в предхристиянските времена сред келтските народи на Ирландия, Британия и Северна Франция. Тези езически народи вярвали, че животът се заражда от смъртта. Дните на студ, тъмнина и смърт започвали във вечерта на 31 октомври срещу 1 ноември. Според езическата келтска традиция, тогава душите на мъртвите навлизали в света на тъмнината, за да осъществят пълно сливане с Повелителя на Смъртта.

Вярванията довели и до ритуалната практика за скитане в тъмното в костюми на вещици, духове, демони. По този начин границата между живота и смъртта се размивала и те се сливали в едно.

Хелоуин е празник на призраците, но е повод и за бурно веселие. Особено в САЩ, където всички деца празнуват. Вечерта на 31 октомври улиците в мегаполиси, градчета и паланки се изпълват с шумни групи скелети, високи около метър супермени, вещици и феи, и тук-таме по някой междузвезден Чубака. Хлапетата са се постарали да бъдат страшни, но резултатът е определено развеселяващ.

Разбира се, най-много на празника се радват бизнесмените. Хелоуин е индустрия – карнавални костюми, чаши, салфетки, тениски и други дрънкулки, украсени с тиквени фенери, вещици, призраци и черни котки – всичко това носи пари. Покрай празника целокупният американски народ харчи 6,9 милиарда долара годишно, което прави Хелоуин втори по търговска важност след Коледа.

А вие - ще празнувате ли Хелоуин?