Богата празнична програма е подготвена за днешния национален празник в Пловдивско. Разнообразни събития, концерти, патриотични походи и полагане на венци и цветя ще има на много места в областта. Ето пълната програма на събитията днес:

Валя Балканска ще пее в Стамболийски по повод Националния празник на България и 142 години от Освобождението. Програмата ще започне в 15.00 часа, а мястото е пред паметника на ген. Шувалов в парка с картата „Малката България“.

Елате и доведете децата си, защото трябва да ги възпитаваме в родолюбие и национална гордост, а каква по-подходяща дата за това от 3 март!", призовава кметът Георги Мараджиев.

В програмата са включени, освен концертът на Валя Балканска, и изпълнение на Химна на Република България на гайда от 16-годишната Магдалена Николова от Стамболийски, две изпълнения на хора на пенсионерите "Авлигите" - песните за Райна Попгеоргиева и Янка хайдутка, както и възстановка на част от събитията от 1878 година, която ще бъде представена от членовете на Комитет "Родолюбие".

Осигурен е безплатен транспорт от центъра на града до мястото на тържествата, като автобусите ще започват да извозват гражданите в 14.30 часа от спирката зад читалището в Стамболийски. След края на честването ще ги върнат обратно до читалището.

Планинарите от Сдружение "Устремени" в Асеновград канят за трета поредна година на традиционния поход до връх "Драгойна" над село Буково. Hлавни организатори са техните приятели от Сдружение "Траки" в Първомай. 

Походът ще тръгне в 10:00 часа от центъра на село Буково. След изкачването на връх "Малка Драгойна" ще бъде издигнат националния трибагреник. Тук е предвидена дълга почивка с красиви панорамни гледки, а желаещите могат да използват възможнодстта и да се изкачат и до връх "Голяма Драгойна", който се намира в непосредствена близост.

В Първомай в 10,45 на площада пред читалището ще бъде издигнат родният трибагреник, след което празникът ще продължи с концерт в големия салон на читалището. Ще участват възпитаници от училищата в града, както и певческият фолклорен ансамбъл "Първомай".

В Асеновград пък тържествената програма започна още от 27 февруари, но кулминацията на честванията е днес.

11:00 ч. в храм „Свети Димитър”

Панихида в памет на загиналите за Освобождението на България

Поднасяне на цветя на гроба на  прапорчик Вишняков

11:30 ч. на площад „Академик Николай Хайтов”

Военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България

Слово на доктор Христо Грудев – кмет на община Асеновград

„Майка България” – спектакъл на ФА „Тракия”

17:30 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“

„Обичам България” – концерт на Музейната музикална школа с участието на вокален клас с ръководител Веси Пашалиева, ТФ „Феникс” с ръководител Борислава Гърбева и ДФ „Розова долина” - Карлово с ръководител Велина Иванова.

Ден на отворените врати в музейните сгради през целия ден.

В Карлово събитията ще започнат в 10,00 часа с издигане на трибагреника, като церемонията ще бъде съпътствана с изпълненията на местни музикални и танцови формации, както и на ученици. След тържествената част всички в Карлово, както и в цялата страна, ще се хванат на хоро в подкрепа на националната кампания "Пробуждане с хоро".

Празникът ще продължи в 10,45 часа с поднасяне на венци и цветя пред паметника на генерал Карцов. 

В 11,00 часа честванията продължават в селата Столетото, Кърнаре и Христо Даново, а в 12,30 часа в Каравелово ще бъде бъде направена възстановка на събитията, свързани с освобождението на селото.

Тържествена програма е подготвена и в Хисаря за честването на 3-ти март.

17.30 часа - Поднасяне на венци и цветя на паметната плоча  на Ген. Тодор Марков, Паметника на финландските воини и на Лейди Странгфорд.

17.45 часа - Шествие от Паметника на финландските воини и на Лейди Странгфорд до Паметника „Априлци”.

18.00 часа - Честване и полагане на венци и цветя на Паметника „Априлци”

18.30 часа - Възпроизвеждане на епизоди от посрещането на руските войски в Хисаря в изпълнение на Сдружение „Наследство Хисаря“.

С участието на Сдружение „Наследство Хисаря“, НЧ „Антон Билкин – 1929“ – гр.Хисаря, ОУ „Климент Охридски“ – гр.Хисаря, ученици и граждани

Националният празник ще бъде отбелязан в Раковски едновременно като патриотично и благотворително събитие. Тържественият концерт ще бъде в подкрепа на Таня Боргоджийска от града, която се бори с тежко заболявяне.

Празникът ще мине в три етапа. Първият започва в 16,30 часа с поднасяне на венци и цветя пред мемориала на загиналите воини. Вторият етап ще бъде в 18,00 часа в зрителната зала на читалище "Св. св. Кирил и Методий", където ще бъде тържественият концерт, който естествено ще премине в патриотично-празнична вечеринка в 19,30 часа около огън на центъра на града.

Ще участват местни танцови и певчески състави, а гост ще бъде духов оркестър от Пловдив.

Събитията ще събират средства за 30-годишната Таня Боргоджийска от Раковски. Припомняме, че младата жена е на лечение в Австрия.

Таня е родена с порок на сърцето, поради което на няколкомесечна възраст претърпява първата си операция. Детството й премина по болници и санаториуми, което донякъде закрепва здравето й. 

Всичко се променило в началото на 2020 година, когато се разболява сериозно. В продължение на 11 дни лежи в болница ВМА в София, след което я изписват в състояние, в което да може да се качи на самолета за Австрия. От 06 февруари е на лечение във Виена. „Лекарите тук ми казаха, че съм развила инфекция, заради която белодробната ми функция е спаднала. В момента пия 3 вида антибиотик за справяне с инфекцията. За да могат да повишат белодробната функция, ми назначиха лечение, наречено Фотофереза. То ще е на курсове за период от 6 месеца. Всички разходи по престоя ми в Австрия /пътни, храна, квартира, медикаменти/ се поемат от мен. Сумата, която ми е необходима за всичко това, е 4000 евро, с които не разполагам. Благодаря предварително на всички, които ще подкрепят излекуването ми!”, разказва младата жена.

Всеки, който иска да помогне на Таня Боргоджийска, може да го направи и на helpkarma.com.

В Кричим всички са поканени в 10,30 часа на площад "Обединение" в града, където ще има патриотична празнична програма, организирана от Общината. 

Пробуждане с хоро ще има в Съединение. То започва в 9.30 ч. на площад „Съединение”. В програмата са включени също издигане на знамената, слово на кмета на община Съединение Атанас Балкански и рецитиране на стихотворението „Аз съм българче”. След това ще тръгне шествие-парад до паметника на Незнайния войн.

Честването в Брезово ще започне в 10,00 часа с издигането на българския трибагреник на площада. В 10,45 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите за свободата воини в Южния парк.

Празникът ще продължи в 11,00 часа на площада с участието на състави от Брезово и Раковски.

Събитията в Сопот са в два поредни дни, а домакини са Общината и Къща-музей "Иван Вазов".

Тържествата започнаха още на 2 март, когато пред паметника на генерал Карцов бяха поднесени венци и цветя. Клуб "Традиция" и Сдружение "Наследство" направиха историческа възстановка на събитията, свързани с Освобождението. Тържествена заря-проверка имаше на площад "Иван Вазов".

Празникът, разбира се, ще продължи и днес, когато в 10,00 часа, отново на площад "Иван Вазов", ще бъде издигнат националният трибагреник.

Жителите на община Куклен ще отбележат Националния празник и 142 години от Освобождението на България с крос и голям концерт. Програмата ще започне в 10,00 часа пред сградата на читалище „Н. Вапцаров – 1909 г“ в града с тържествени слова, едноминутно мълчание и полагане на венци.

След отдаването на почит на геройски загиналите във войните за националното освобождение на България започва културно – музикална програма с участието на деца от ДГ „Приятели“, ученици от СУ „Отец Паисий“,  Танцов състав „Кукленче“ към НЧ Н. Вапцаров – 1909г“.

Традиционният празничен крос е с начален час 11.00 и в него могат да се включат желаещи от всички възрасти. Стартът ще бъде даден на кръстовището на ул. „Ал. Стамболийски“ с ул. „Бузлуджа“, а финалът ще бъде през сградата на Общината, където ще бъдат наградени и участниците.

Тържествената програма в Перущица ще започне с молебен за здраве и благоденствие на българския народ. Той ще бъде отслужен от отец Симеон в църкавата „Свети Атанасий“ от 10:30 часа. Oт 11:00 часа, на централния площад „27-ми Априлий“, тържествено ще бъде издигнат националният флаг на Република България.

Мария Вълканова, кмет на община Перущица, ще изнесе слово за подвига на освободителите на България. Ще бъдат положени цветя и венци в памет на загиналите за Освобождението на България. Ученици от литературен клуб „Поетични рицари“ при Народно читалище „Просвета-1862“, ще представят литературно-музикална композиция. В изпълнение на известния актьор Димитър Селенски гражданите и гостите на града ще могат да видят моноспектакъла „Последната нощ на апостола“.