България вероятно е единствената страна в света, където на днешната дата се съчетават два празника - на виното - Св. Трифон Зарезан и на любовта - Св. Валентин. Българите имат уникалния шанс да избират как да празнуват - между червения цвят на розите и между искрящия рубин на виното.

Празникът Св. Валентин датира още от XIV век, когато като стар римокатолически празник се свързва с романтичната любов. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце. През XIX век тези послания са заменени от модерните за времето си готови картички. Още тогава е изчислено, че по света се разменят годишно по около 1 милиард любовни картички, като този феномен изостава по масовост само от коледните картички.

Денят на лозаря - "Трифон Зарезан", е посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря.

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде".

Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

Днес е и празникът на влюбените "Свети Валентин". Денят, в който веднъж в годината се празнува романтичната любов, когато хората изразяват без притеснение своите любовни чувства един към друг, подарявайки си цветя, бонбони и картички.

Със сигурност на този ден ще се веселят влюбените, годениците, младоженците и вечните романтици. Струва си този ден да отбележат с компания необвързаните и самотните – богът на любовта си знае работата и може да ви улучи със стрелата си точно на 14 февруари.

И понеже в тази вечер магията ще е навсякъде – позволете й да ви омагьоса. Не пропускайте концерти, изложби, вечеринки, флашмобове, верижни целувки – предложенията са много. Не отказвайте на приятелска покана за мощно парти, дори и да знаете, че утре сте на работа.

Знайте, че любовта е чудотворна сила.

14023

Снимки: snews.bg