Галерия „Възраждане” представя изложба на стенописеца Вълчан Петров. В експозицията той показва най-новите си произведения. Хисарският майстор има зад гърба си над 40 изложби в България и света и над 14 награди от конкурси.

Галеристката Краси Алексиева казва за твореца: „Класен художник като Вълчан Петров отдавна не подлежи на разбор, защото неговите творби са станали емблематични за чувствителния и проницателен зрител. Но има нещо, което винаги, много силно, ме удивлява в творчеството му, а именно: способността му да изобразява онази симбиоза между земното и небесното. Онази симбиоза, която представлява религиозната същност на българина, останал в недрата си езичник, но и копнеещ в душата си християнството. Творбите на Вълчан са върхови постижения на една небесна духовност, здраво сраснала със земното. Затова всичко, което той рисува, носи мощния заряд на онази вечна битка на материята с духа, на опияняващата красота на земното и величествената извисеност на небесното."

Над 15 негови фрески, мозайки и керамики могат да се видят в различни градове в България и един в Пескара, Италия Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия-София, Градска галерия-София и Градска галерия- Пловдив Шеснайсет галерии на български градове притежават също негови творби.

Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни коликции в : Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония и Щвейцария.

Изложбата ще може да се посети до 24 ноември.

Цветелина Велкова