Безценните съкровища на Тракийските царе, които са част от експозицията на пловдивския археологически музей тръгват по света.  В края на тази година част от сребърните находки на Одриските царе, намерени в Дуванлии и Черноземен,  ще гостуват в Северна Македония, като част от представителна изложба, организирана от Министерството на културата,  Националния археологически институт с музей към БАН и РАМ Пловдив. Те ще останат зад граница три месеца. През 2024 същите експонати  ще бъдат представени, но като цели комплекси, включително и въоръжението  в един от най-големите музеи в света „Пол Гети”. Те ще останат там за една година, заедно с Панагюрското съкровище. Това обяви директорът на археологическия музей доц. Костадин Кисьов по време на пресконференция за изложбата „Власт и сила. Късната бронзова епоха по нашите земи”. Той допълни, че изложбата в „Пол Гети” се готви от четири години.

„Идеята е да покажем в какъв контекст се появява Вълчитрънското съкровище, което е акцент в изложбата и защо е толкова важно за историческата наука. Откриването на бронзовата сплав променя живота , тя е важна за земеделието, за военните действия, създава търговски пътища. Представяме 166 предмета, от НАИМ към БАН, но и още едни интересни предмети, керамичните съдове, открити в пловдивския квартал Каменица от археолога Петър Детев. Посетителите ще видят и находки от Семерджиево, Горско Косово и Връбница”, каза кураторът на изложбата Екатерина Илиева.

Директорът на Костадин Кисьов благодари на община Пловдив, защото единствено в града археолозите продължават да работят активно, благодарение на финансирането от местната власт. В момента пет екипа проучват ключови обекти като Брезовско шосе, Небет тепе, Източната порта, Могилата на Южен.

„Всички обекти, включително и тези старите средновековни столици са замразени и чакат финансиране от Министерството на културата, ако въобще има такова. Има подадени 150 проекта и всички чакат , само ние имаме гарантирано финансиране от общината”, каза Кисьов.

Зам.- кметът Пламен Панов благодари на екипа на музея за инициативността и похвали инициативата Вълчитрънското съкровище да дойде точно когато градът е пълен с туристи, Той припомни, че от 2020 година насам, община Пловдив е отделила 1 250 000 лева за археологически проучвания, за обекти като Малтепе,Форум север, Източната порта и Голямата Могила.

„Още в първата година на мандата говорихме с доц. Кисьов да се проведат проучвания извън центъра на града и това се случи. Археологическият музей е един от най-добре развиващите се в града”, каза още той.

Изложбата ще продължи до 18 ноември.