В плачевно състояние е покривът на храма "Свети Никола" в южния двор на Бачковския манастир. Водата от дъжда се стича по зидовете и заплашва да разруши уникални стенописи на Захари Зограф, датиращи от преди 173 години.


След проливните дъждове част от стената на храма „Свети Никола”е просмукана от водата, която се е стичала от покрива на църквата. Ако това обаче продължи стенописите са застрашени от разрушаване. Това налага спешни ремонтни дейности, които трябва да се извършат преди настъпването на есента. За това обаче са нужни 50 000 лева, които стопанинът на обителта търси.


"Храмът е национален паметник на културата и не могат да се монтират улуци, които да отвеждат дъждовната вода. Тя се стича по стената и това застрашава стенописа вътре от разрушаване. Миналата година бе направена реставрацията му и сега се опасяваме, че може да го загубим. Ако в последните дни на лятото не го направим, ще дойдат есенните дъждове и ще разрушат тези безценни стенописи", тревожи се архимандрит Симон, игуменът на Бачковския манастир.


Хиляди миряни всяка година посещават светата обител. Всекидневно през храма минават десетки богомолци. Според тях църквата е паметник на културата и всеки трябва да помогне, за да се съхрани. 

Църквата "Свети Никола" е строена през 1602 година, а Захари Зограф я е изрисувал през 1842 година. Най-отпред е представена картина с пловдивски чорбаджии и "калдъръм кокони", които навремето са отказали да откликнат с пари за храма.

От община Пловдив са готови да отпуснат 52 хиляди лева, а решението за това ще се вземе на Общинската сесия в четвъртък.

Още новини може да видите ТУК

TrafficNews.bg