Нова забележителна находка откриха археолозите в античния град Мисионис край Търговище. Става дума за елегантен сребърен мъжки пръстен с отвор за отрова. Той беше показан от проф. Николай Овчаров, под чието научно ръководство се водят проучванията, съобщи агенция „Фокус“.

Пръстенът е с изящна украса от гранули. Най-важно е обаче, че касетата му е куха, а встрани има едва забележима дупчица.

„Ние сме улеснени в тълкуването, защото накитът е буквално близнак на една находка от 2013 г. Тогава доц. Бони Петрунова (днес директор на Националния исторически музей) съобщава сензационно от средновековния град Калиакра, че там е открит първият по рода си пръстен-убиец.

Той е с куха касета и дупчица за изливане или изсипване на отрова. Петрунова уточнява, че най-вероятно става дума за арсеник, внасян от Италия“, посочи професорът.

Пръстенът от Мисионис е същият, само че е от по-благороден метал – сребро. И може би наистина Бони Петрунова е права, предвид известните исторически примери от епохата. Има подозрения, че чрез отрова са елиминирани царете Петър и Калоян, управлявали в края на ХІІ и началото на ХІІІ в.

По такъв начин загива в 1246 г. малолетният цар Коломан І, който, според летописеца, умира внезапно „от питие, донесено му от противника, в което тайно е била излята отрова”, обясни проф. Овчаров.