Петър Гюдженов е учител по биология в Професионалната гимназия за строителство, архитектура и геодезия "Арх. Камен Петков" в Пловдив, но днес изнесе лекция по история за кръстоносните походи, преоблечен в рицарски доспехи, предаде репортер на TrafficNews.bg.

Той е участник в сдружението "Сила", което прави възстановки на исторически събития с характерните костюми и обичаи. Взимал е неведнъж участие и в Средновековни панаири в Асеновград, Антични фестивали в Пловдив и миналата година в Алба Юлия в Румъния. Сподели с голямо разочарование, че тази година Община Пловдив не е осигурила място и средства за провеждане на Античен фестивал.

Въпреки, че неговия предмет е биологията, той е запален по средновековна история, а любимата му тема са викингите. Днес преподаде урок по история  за кръстоносните походи при г-жа Веселка Попова, преоблечен като рицар пред осмокласници в Професионалната гимназия за строителство, архитектура и геодезия "Арх. Камен Петков". Още за нестандартния метод на преподаване, вижте в инервюто, което даде за TrafficNews.bg.

За какво ще бъде днешния урок?

Изнасям урок за нещата, които ги няма в учебника, като например, как изглеждат доспехи, оръжия, облекло, елементи от бита на хората в миналото, защото в днешните учебници никога не е достатъчно това, което го пише в уроците.

Как се създаде идеята за този иновативен метод на преподаване?

Идеята е на моя колежка по история - Светла Топалова, която знае, че се занимавам с исторически въстановки и ме попита дали мога да изнеса лекция преоблечен като викинг и аз приех. Приготвих инвентар, влезнах в часа и започнах да разказвам на учениците неща, които ги няма в учебника. Показах им викингски оръжия, шлем, ризница, демонстрирах им бойни умения. Това са неща, които биха могли да видят по телевизията, но е съвсем друго учителят да влезе в стаята, облечен нестандартно и да извади меч, брадва и да разкаже на учениците как викингите са били първите откриватели на Америка, или както е в днешния урок –Защо при кръстоносните походи, хората са били здраво облечени в няколко ката дрехи, брони, ризници и т.н. Освен рицарското облекло, ще се демонстрира кой удар е бил смъртоносен.

-Според вас, този метод на преподаване, повече ли е интересен на учениците, за разлика от останалите методи?

-Предполагам, да, би трябвало да е по-интересен, защото това не може да се види във всяко училище и във всеки час. Когато бях ученик, нямаше възможност за онагледяване на уроците по този начин.

-Ако ви поканят отново като лектор, бихте ли се отзовали?

-Разбира се, за тази година това ще ми е вторият час като лектор. Първият беше за викингите, този е за кръстоносните походи. Надявам се на децата да им е интересно, да научат историята, да не ги е страх, защото за повечето ученици историята е дати, дати и пак дати. А, историята може да е един изключително интересен и завладяващ предмет. Моето лично виждане по въпроса е: За да имаш настояще и бъдеще, трябва добре да познаваш миналото и да не забравяш кой си.

Светла Топалова, учителката по история, сподели за целта на нейната идея, че иска да направи уроците по-интересни, по-занимателни за учениците, тъй като те са претрупани от информация, която помнят механично.

„Целта на идеята е да направим преживяване за учениците, на това което трябва да се представи като информация и да има интересен спомен от урока и да провокира у тях повече интерес към тази област.”, коментира Светла Топалова. Тя добави още, че съвместните задачи с Петър Гюдженов са започнали да се увеличават и занапред ще го кани като лектор и за други теми по история.

Видео от гладиаторските битки в Пловдив от 2014 година.

 Цветелина Велкова