Творби на гения от Ренесанса Ел Греко ще пристигнат в България за откриването на новия Национален музеен комплекс в кв. "500" в София.
Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение в Испания, и министърът на образованието, културата и спорта на Кралство Испания Хосе Игнасио Верт Ортега, се договориха днес за общи действия за представяне на оригинални творби на гения от Ренесанса Ел Греко в България за откриването на новия Национален музеен комплекс в кв. "500" в центъра на София.

Двамата министри се споразумяха да започнат усилени действия за осигуряването на тази впечатляваща експозиция във възможно най-кратки срокове, тъй като, както е известно, Националният музеен комплекс ще бъде официално открит само след няколко месеца – на 24 май, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от МК. 

Идеята за подготовката на тази знакова изложба, която има за цел да покаже на българската публика творбите на прочутия ренесансов художник Ел Греко, роден като Доменикос Теотокопулос на гръцкия остров Крит и живял и творил в Толедо от 1577 г. до смъртта си през 1614 г., черпейки вдъхновение от дръзките му, смели цветове и стил, принадлежи на Вежди Рашидов. 

В българската делегация, водена от Рашидов, е и заместник-директорът на Националния музеен комплекс в кв. "500" Яра Бубнова, която отговаря за направлението "Чуждестранно изкуство" в новия музей. 

Рашидов и Хосе Ортега направиха преглед и на културното сътрудничество между страните ни, което се развива много благоприятно, особено и на фона на голямата активност на Института "Сервантес" в София и на Посолството на Кралство Испания у нас. 

"България търси възможности и за откриването на свой културен институт в Мадрид, който още повече ще активизира нашето сътрудничество в духовната сфера, ще улесни и контактите между творците ни", каза Рашидов. 

Испанският му колега подкрепи желанието му страната ни колкото се може по-скоро да имасвой, функциониращ културен институт в испанската столица.

Сред темите, които бяха обсъждани в хода на разговора, бе и предстоящото подписване на новата Спогодба за културно, просветно и научно сътрудничество между двете страни, както и на Програмата за сътрудничество в областта на образованието, младежта и културата за периода 2015 – 2018 г.

Министър Хосе Игнасио Верт приветства и предложението на Вежди Рашидов за активизиране изадълбочаване на сътрудничеството в областта на киното, което следва да се регламентира и от Споразумение за филмови копродукции между България и Испания. 
TrafficNews.bg