За втора поредна година, водещи европейски танцови организации пристигат в Пловдив като част от програмата на Пловдив 2019, за да осъществяват диалог и обмяна на опит между артистичната общност на Пловдив и европейски партньори - културни оператори от бивши и настоящи Европейски столици на културата.

През 2019-та „Международен обмен на организации и фестивали в областта на сценичните изкуства”, която се организира от Фондация " Черната Кутия" е поканила немската компания за съвременен танц базирана в Берлин cie. toula limnaios и италианска Koreja Centro di Produzione Teatrale.

Тула Лиманиос: Пожелаваме на Пловдив да остане културна столица и занапред

Тула Лиманиос е родена през 1963 г. в Атина. След като изучава класически и съвременен танц  и музикална и танцова педагогика в Брюксел, тя работи като изпълнител с Клаудио Бернардо, Рене Шопинот  и като асистент на Пиер Друлърс. По-късно продължaва образованието си в Folkwang Hochschule в Есен, където скоро след това става член на Folkwang Tanzstudio. Тя изпълнява импровизации на живо с музикантите Кондрат Бауер и Петер Ковалд. 

През 1996 г. заедно с Ралф Олерц   основават Cie. toula limnaios. С компанията представят работата си в Армения, Австрия, Белгия, Бразилия, Дания, Еквадор, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Мексико, Никарагуа, Полша, Румъния, Сърбия, Швейцария, Сенегал, Испания, Тринидад и Тобаго, Кипър, Венецуела.  През 2007/08 г. е гост-професор по хореография в Ernst Busch Hochschule в Берлин.

-С какви чувства поемате към Европейската столица на културата – 2019?

- Тъй като това ще бъде първото ни посещение в България и в Пловдив, ние сме много развълнувани и любопитни да видим страната ви, да се запознаем с хората и да научим повече за Вашата култура.

 - Какво знаете за града ни?

- Нашите познания за Пловдив са ограничени. Знаем малко за неговото история и исторически сгради, така че това посещение ще бъде чудесна възможност да научим повече за  Европейската столица на културата  през 2019.

 - Какво бихте искали да му кажете за Вас?

 - Нашата компания Cie. toula limnaios представя танц, който остро, критично и смело се бори за човека, направен от и за хората. Нашият ансамбъл има 16 членен ансамбъл  съставен от танцьори от 9 страни и 3 континента, ние силно вярваме в европейските ценности.

- Какво бихте желали да презентирате в Пловдив като творческа продукция?

Ще представим видео откъси от работата ни и ще говорим за нашия 22 –годишен път като професионална танцова компания. Ще обсъдим специалният начин, по който свързваме съвременния танц и музика, а също и ще говорим за танцовата сцена в Берлин и Германия.

 - Доколко и как смятате, че културата може да се превърне в диалог между различните народи и културни общности?

 - Културата и специално танцът са едни от основните начини за комуникация между хората по целия свят. Да се срещем и общуваме с уважение и любопитството един към друг е добър начин за обмен и взаймоопознаване.

 -  Какво бихте пожелали на града ни?

 - Пожелаваме на Пловдив много интересен обмен с хора от цял свят и много посетители, които ще имат възможност да научат повече за Българската култура и хора. Пожелаваме импулсът, който получавате като Европейска столица на Култура - 2019 г да се задържи, така че градът да се свързва и занапред. Важно е културните проекти да не завършат след една година и Пловдив да продължава да бъде като културна столица и за в бъдеще. Културата е основна човешка нужда, точно както храната и водата.