Православната църква почита днес паметта на Свети великомъченик Мина, както и на св. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий.

Мина бил египтянин, изповядвал християнската вяра. Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван, накрая отсекли главата му.

Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Свети Мина е покровител на всички, които са загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца.

От 11 ноември започват "Вълчите празници". Те водят след себе си най-дългите нощи.
В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си позволявали да се разхождат късно вечер, да играят хоро по тъмно.

Имен ден имат Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg