Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици. На 27 юли се чества и успението на свети Климент Охридски.

По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици. След смъртта на св. Методий (885 г.) прогонени от Моравия, с други ученици дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа. Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид. Просиял в подвизи, вършил чудеса – починал в 916 година.

Свети Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерките. Пантелеймон е живял през 3 век и 4 век, роден е като езичник и носел името Пантолеон (от гръцки: „лъв във всичко“). Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приема християнството и новото си име Пантелеймон („всемилостив“). Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан. Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора. Великомъченик Пантелеймон е почитан от Православната и Римокатолическата църква.

На 27 юли имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка.

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей. Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път. Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве. Поверия – Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.