Трима президенти - Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Желю Желев, откриха паметника на писателя журналист Георги Марков в София.

Бронзовата фигура беше поставена на площад "Журналист" по повод 85 г. от рождението на мистериозно убития през 1978 г. дисидент в Лондон. Специално за откриването у нас пристигна съпругата му Анабел Маркова.
Двуметровият монумент е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет "Памет за Георги Марков", чийто почетен председател е президентът д-р Желю Желев, а председател - писателят дисидент Димитър Бочев. Росен Плевнелиев, който откри монумента, сподели, че това е закъснял във времето, но не и в смисъла си паметник, съобщи Стандарт. "Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система. Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест", каза държавният глава. И добави, че се надява паметникът да послужи като мост за следващите поколения, които да преоткриват делото на Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт.

Съпругата на писателя Анабел припомни, че той е прекарал последните седем години от живота си в Лондон и допълни, че е вярвал, че може да пише това, което иска.

"Казваше, че никога не съжалява за това, че е отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написа през тези години, че той чувстваше много дълбока връзка с България", добави още Маркова. Тя разказа, че понякога съпругът й си е фантазирал как може да дойде в България само за 24 часа - през това време би посетил родителите си, щял да се отбие в Клуба на писателите, след което, преди властите да разберат, вече да е извън България.

Паметникът беше осветен от епископ Константин, който от 33 г. отслужва всички панихиди и помени за Георги Марков.
На откриването присъстваха политици и интелектуалци, сред които проф. Михаил Неделчев, бившите служебни министри Мартин Иванов и Румяна Коларова, Йордан Соколов, Филип Димитров, Надежда Нейнски, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Паметникът е финансиран от д-р Георги Лазаров, българин, който вече 45 години живее в чужбина. "За българските политически емигранти Георги Марков е символ. Той е онова, което в ХIХ век е бил Ботев. В текстове на Георги ние, емигрантите, виждахме всичко онова, което искахме да кажем, но не можехме толкова добре като него", заяви Лазаров.
Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево.

През 1957 г. издава първата си книга "Цезиева нощ". Пише и редица пиеси, но повечето от тях са свалени от сцена от цензурата.

Романът "Покривът" (1959) е спрян от отпечатване, тъй като описва и като факт, и като алегория срутването на покрива на цех в металургичния завод "Ленин".

Георги Марков е един от авторите на сценария на първите серии от "На всеки километър", като създава образа на умния полицай Велински. По-късно обаче името му е свалено от надписите на филма и не е включено в Указа за удостояване на авторите с Димитровска награда. През 1969 г. писателят дисидент Георги Марков бяга от комунистическа България и от Лондон чете своите задочни репортажи по радио Би Би Си.

През 1972 г. е осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец. Умира на 11 септември 1978 г., след като няколко дни по-рано е прободен в бедрото с чадър от пешеходец. При аутопсията в бедрото му е открита миниатюрна сачма с каналчета, в която е била вкарана отрова с рицин.

На паметника му пише: "Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите".

TrafficNews.bg