"Травиата" с оперната прима Соня Йончева като Виолета Валери ще бъде излъчена на живо у нас от "Метрополитън опера" в Ню Йорк, съобщават фондациите "Виа Фест" и "Америка за България".

Спектакълът от традиционната програмата "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" може да бъдат гледан на живо 11 март в "Синема сити" - Mall of Sofia и  на 18 май на фестивала "Дни на Балабановата къща" в Пловдив, съобщава Дневник. 

Световнотоизвестното българско сопрано откри сезон 2015 г. на "Метрополитън" с "Отело" и сезон'2016 на "Ковънт гардън" с "Норма". С "Травиата"  "Йончева добавя името си към списъка от велики Виолети на сцената на Метрополитън", пише "Обзървър".

Българката, която бе част от екип, номиниран за "Грами" за най-добър оперен запис, издаде преди дни втория си албум. Handel (Вирджиния Рекърдс/Sony Classical) влезе в класацията Албум на седмицата на "Таймс" и "Сънди таймс".

След като миналия сезон Соня Йончева откри оперния сезон в  в „Ковънт Гардън“  с  „Норма”, „Файненшъл таймс” я сравни с примата Мария Калас. 

Пловдивчанката Соня Йончева е на 15 години, когато открива таланта си. Веднъж чула как една солистка в хора, в който пеела тогава, изпълнява ария на Моцарт. 15-годишната Соня я попитала къде се е научила да пее така. Никъде, аз съм любителка, отвърнала ѝ певицата. Тази случка ѝ вдъхнала кураж и така Соня Йончева започнала да експериментира с гласа си. 

В младежките си години Йончева пее всичко - поп, джаз, класика. Имала си е собствено телевизионно предаване, пяла е със Стинг и Елвис Костело. Когато е на 19 години, записва класическо пеене в Женевската консерватория в класа на Даниел Борст.

През 2010 г. гласът й бе удостоен с голямата награда от конкурса "Опералия" на Пласидо Доминго, който се провежда в миланската "Скала", последваха концерти с него и дебют в парижкия театър "Шатле" редом до Стинг в мюзикъл, както и гостувания на други европейски сцени, заслужили суперлативни рецензии в авторитетни издания.

През 2013 г. Йончева попадна за пръв път в "Метрополитън", когато титулярката за ролята на Джилда от "Риголето" излезе в отпуск по майчинство, после Соня замести и звездата на виенската опера Ана Нетребко във "Фауст". А седмици след раждането на собственото си дете българката получи неочакваното предложение да замести солистките на "Метрополитън" в "Бохеми" и "Травиата" за сезон 2014/2015. Изпълненията й донесоха суперлативи, както и първата роля, предназначена специално за нея, на тази сцена - Дездемона в "Отело", едно от откриващите есенния сезон на "Метрополитън" представления.