Топ готвачите на България се срещнаха в истинска битка помежду си по време на 11-то издание на Национална кулинарна купа на страната, която се проведе в палата 2 на Пловдивския панаир.

Над 100 състезатели мериха сили и умения в 9 различни категории в двата дни на надпреварата, организирана от Българска асоциация на професионалните готвачи в партньорство с МЕТРО България. Пловдивчани видяха на живо популярни шеф-готвачи като Андре Токев и Иван Манчев, и много други майстори на кулинарното изкуство.

„Надпреварата бе наистина невероятна. Особено в отборната категория, в която сили мериха 8 екипи от готвачи.“, казва Андрей Стоилов, президент на Българска асоциация на професионалните готвачи.

На Амфитеатъра на МЕТРО България в палата 2, където гостите на събитето можеха да видят презентации от топ готвачи като Георги Бойковски, именитите ни сладкари Ради Стамболов и Боби Екзархов, надникнаха в тайните на китайската кухня с Ян Синг от Хонг Конг и се запознаха с уменията на Галин Захариев, носител на призови места от състезания по пица класик и пица акробатика.

Шеф-готвачът на кулинарната МЕТРО Академия Юри Велев и помощникът му Веселин Дойков изненадаха зрителите с уникални ястия и десерти.

Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) е създадена през февруари 2005 г. Целта и́ е да издигне отношенията общество-готвачи на ново ниво, като подобри престижа и статута на практикуващите готвачи и оказва ценна помощ в отношенията с партньори, организации, клиенти и колеги, в България и чужбина.

Асоциацията има дългогодишен опит в организирането на професионални събития като ежегодната Национална кулинарна купа в Пловдив, както и Националната квалификация за световния шампионат Bocuse d’Or. През годините БАПГ е изпратила стотици участници на световни, европийски състезания и квалификации.

Участниците от Национална кулинарна купа на България са печелили десетки медали от тези състезания по цял свят. Участници и организатори на Национална кулинарна купа не веднъж са били премирани на Олимпийските кулинарни игри в Германия.

Националният кулинарен отбор на България има три последователни участия на тези игри, а Кулинарната купа в Пловдив е мястото на което се откриват новите надежди на националния ни отбор. Сред лицата на БАПГ са някои от най-утвърдените и популярни български шеф-готвачи като Андре Токев, Димо Димов, Иван Манчев и Николай Боруков, Андрей Стоилов.

Време е да обявим и късметлиите, които ще грабнат атрактивните награди от хипермаркет МЕТРО в Пловдив. Припомняме, че всички, които ни изпратиха снимка или селфи във фейсбук страницата Сготвих Днес от състезанието за Кулинарна купа на България в Международен Панаир Пловдив, участваха в надпреварата за трите атрактивни награди – ваучери за безплатно пазаруване.
Голямата награда, ваучер за пазаруване в МЕТРО за 200 лева отива при Антоан Андерсън, а Мирослава Камчева и Димо Седянков получават по един ваучер на стойност 100 лева. Честито на печелившите и благодарим на всички, включили се в играта.