Светлата седмица завършва днес, а с нея приключва и великденският цикъл. На осмия ден след Възкресение Православната църква чества свети апостол Тома с празника Томина неделя. Седмицата след Великден се нарича още Светла или Празна, поради забраната да се работи каквото и да е.
Свети Тома е един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.

Христос се обръща към него и му казва: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали". От там идва и прозвището му Неверни.

Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него".

Наричат Томина неделя и „Великден на умрелите”.  Защото, на днешния ден, жените повторно боядисват червени яйца. Носят ги и ги раздават на гробището за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава