Теофана Брадинска е директор на Алианс Франсез-Пловдив и организатор на фестивала "Златен ключ", който върви в Пловдив днес и в неделя. Събитието е поклон към френската култура, към музиката и модата. За удоволствието да организираш такъв форум, за съмишлениците и участниците разговаряме разказва г-жа Брадинска. 

- Г-жо Брадинска, празникът на френската музика под тепетата е официално открит. Успя ли стартът на „Златен ключ” да преодолее поройния дъжд и донесе радост на публиката? 

- Да, беше страхотен концерт с пълна зала въпреки дъжда и множеството събития в Пловдив. Изключително красиви бяха дизайнерските тоалети на френския дизайнер Пенг Сенпинта. Музикалният спектакъл също бе омагьосващ – импровизираното трио на Ивана Муцкова и близнаците Джес и Уес - тазгодишните таланти на Франция, завладя публиката с песента Шан-з-Елизе, химн на фестивала. Бурни аплодисменти съпровождаха изпълненията на всички участници. Откриването донесе много положителни емоции и хубаво настроение. Беше една прекрасна вечер, така ще бъде и в другите фестивални дни – в събота и неделя. 

- Вече 16 години екипът ви организира този фестивал? Успя ли той да увеличи франкофонското семейство под тепетата? 

- Без съмнение! Радваме се, че вече толкова много години успяваме да пренесем магията на френското изкуство в Пловдив. Фестивалът „Златен ключ” в световен мащаб е едно от най-големите събития, които пренасят красотата на шансона до ценителите на хубавата музика. Подобни форуми има в Монреал, в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин. Радвам се, че пловдивската публика е част от това специално общество, което може да се потопи, да усети изключителната мощ на френската култура. Международният фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” е част от Културния календар на Пловдив, както на Световната мрежа на франкофонските фестивали. 

- Как успявате да въвлечете толкова много хора в магията на френската песен и мода? 

- Чрез огромната международна комуникация, за която Алианс Франсез се грижи, това  песенно събитие стана една от емблемите на Пловдив по света. Отговорността ни като екип е голяма, тъй като винаги се стремим да направим перфектна организация с много интересни и приятни изненади за публиката и нашите гости. Гримът и прическите на френските мис са поверени на младите таланти от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май" – Пловдив, над 40 доброволеца от езикова гимназия "Иван Вазов" ни помагат, а те безспорно са и едни от най-добрите посланици на България по света. Радвам се, че „Златен ключ” влезе и в програмата на най-голямата франкофонска телевизия в света - TV5 Monde. 

Спазваме и традицията идеологът и основател на фестивала Бернар Руо да бъде водещ на откриването. Той е голям приятел на България и помага активно на екипа ни. Тази година доведе в Пловдив голяма френска група от областта Шарант Маритим, за да разгледа културно-историческите забележителности и да се наслади на таланта на изпълнителите на френски шансони.  

- Означава ли това, че „Златен ключ” има вече своето общество, което помага и се чувства съпричастно към случването му? 

- Да, чувствам партньорите ни, които помагат по един или друг начин, като единомишленици. Да обичаш хубавата музика, да се покланяш пред постиженията в културата и да им отдаваш почит – това е мисия. Когато споделяш тази мисия с хора като децата от „Ана Май”, от езиковата гимназия „Иван Вазов”, младите изпълнители, виждаш смисъл. Щастлива съм, че и бизнесът вижда смисъл от фестивала ни и ни подкрепя.  Fibank от четири години стоят плътно зад нас като надеждни партньори, на които разчитаме безрезервно. Споменавам името им поради една много важна причина – благодарение на тяхната подкрепа на сцената на „Златен ключ” изгря талантът на изключителни млади български артисти. Фестивалът се превърна в платформа, на която през това време се насладихме на изпълненията на прекрасните ни таланти – Ивана Муцкова, Антония Маркова, Нели Солакова, Марина Спасова, Надежда Димова и Любомира Бекирова. Всичко това се случва благодарение на Fibank, както и на Община Пловдив, които подкрепят събитието ни. Благодаря им!