Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов ще дадат старт на литературния фестивал „Пловдив чете” на 11 юни от 20 часа на Античния театър. Заедно с тях на сцената излизат Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков (басет), Младен Димитров (барабани).

По време на откриващата церемония на едно от най-мащабните литературни събития в България ще бъдат връчени традиционните награди  „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга, пише Plovdivtime.bg.

„Пловдив чете”  ще предложи срещи с изключителни български писатели и техни колеги от Европа, които пристигат под тепетата от 10 до 16 юни. Близо 20 издателства ще вземат участие със свои автори и преводачи. Предстоят интригуващи срещи с чуждестранни писатели от Холандия, Румъния, Испания. 

На 14 юни от 17 часа ще бъдат връчени Националните литературни награди "Христо Г. Данов" в къщата-музей на първия възрожденски издател. 

Особено наситена е съпътстващата програма на фестивала - ще отидем на литературни пътешествия из Пловдив, на изложба с илюстрации, на хореографски манифест ище може да се насладим на книгите в летните читални на открито. Специален проект на издателство „Жанет 45“е инсталацията на визуалния артист Петко Танчев: „Забравените думи“, която ще бъде показана във FLUCA – Австрийски културен павилион, казват организаторите от издателска къща „Жанет 45”.

Всички прояви в рамките на фестивала са с вход свободен.

Тази година в рамките на фестивала в Алея на книгата ще гостуват около 40 издателства с шатри, разположени в близост до Римския стадион.

„Пловдив чете” се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 г.